Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Αγωνιστικό Ημερολόγιο - Οι διώξεις των Εθνικιστών και οι Κινητοποιήσεις του Κινήματος



Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΡΑΒΑΡΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

• Κυριακή 14η Φεβρουαρίου 1982 : Επιστρέφοντας το βράδυ ο αρχηγός του ΕΝΕΚ με τα μέλη της Ε.Ε. Ιω. Σχοινά και Δημ. Τσούγκο από την Δυτική Μακεδονία περνούν από τα Φάρσαλα, συναντούν τον συν. Γρ. Κράβαρη και μαθαίνουν από τον ίδιο ότι του κοινοποίησαν μετάθεση από τα Φάρσαλα στην Άμφισσα. Εκεί λοιπόν σε μία καφετέρια ελήφθη η απόφαση για δυναμική αντίδραση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που καλλιεργούσε το μίσος και τον διχασμό. Το ΠΑΣΟΚ είχε «βάλει χέρι» σε εκατοντάδες μέλη της Ν.Δ. και δεν μίλησε κανείς. Έκαναν το λάθος όμως να θέσουν υπό διωγμό έναν δικό μας και αυτό έπρεπε να το πληρώσουν. Η πρώτη αντίδραση ήλθε την επομένη. Εννοείται ότι η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. του Κινήματος κοιμήθηκε στα Φάρσαλα.


• Δευτέρα 15η Φεβρουαρίου 1982 :
Η συμπαράσταση των κατοίκων της Επαρχίας Φαρσάλων υπήρξε από την πρώτη στιγμή αξιοθαύμαστη.
Συγκεκριμένα το πρωί οι πλέον στενοί φίλοι του μετατεθέντος άρχισαν να προσέρχονται στον χώρο της ΑΤΕ και στα γύρω καφενεία για να τον αποχαιρετίσουν πριν από την αναχώρησή του για την Άμφισσα. Ώσπου γύρω στις 9.30 το πρωί τα μέλη του ΕΝΕΚ Φαρσάλων ξεδίπλωσαν ένα πανώ που κατά την διάρκεια της νύχτας κατασκεύασαν, ακριβώς απέναντι από την είσοδο της ΑΤΕ.
Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η πλατεία και τα γύρω καφενεία άδειασαν και όλοι τρέξανε στην είσοδο της ΑΤΕ για να εξελιχθή, η ενέργεια αυτή σε μια μαχητική εκδήλωση, όμοια της οποίας δεν έχει ξαναγίνει στα Φάρσαλα και να καταδειχθή στη πράξη η μεγάλη εκτίμηση που τρέφουν οι Φαρσαλινοί στο πρόσωπο του Γρηγόρη Κράβαρη.
«ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΗ Η ΜΕΤΑΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΓΡ. ΚΡΑΒΑΡΗ» έγραφε το πανώ.

Αμέσως κινητοποιήθηκε η αστυνομία που φοβήθηκε κατάληψη της ΑΤΕ. Οι διαδηλωτές όμως με πειθαρχία αλλά δυναμικοί και αποφασισμένοι προέβησαν στην σύσταση εννεαμελούς Επιτροπής Αγώνος η οποία παρέδωσε έγγραφη διαμαρτυρία στην διοίκηση της ΑΤΕ και επεφορτίσθη την συνέχεια του αγώνος μέχρις ότου ανακληθή η επαίσχυντος μετάθεση.
Οι διαδηλωτές δεν διαλύθηκαν αλλά σχημάτισαν κατόπιν πρωτοβουλίας της Επιτροπής Αγώνος πομπή με πάνω από 50 Ι.Χ. και συνόδευσαν τον διά λόγους πολιτικής εκδικήσεως μετατεθέντα υπάλληλο, αφού προηγουμένως στον τόπο της συγκεντρώσεως μίλησε στους παρισταμένους ο αρχηγός του ΕΝΕΚ.

Χαρακτηριστικό της εντάσεως που δημιουργήθηκε είναι το γεγονός ότι πριν ο μετατεθείς φθάσει στην Άμφισσα έφθασαν όχι απλώς οι φήμες αλλά, ως συμπεραίνεται, κάποιο επίσημο σήμα που έλεγε ότι κινδυνεύει με κατάληψη από τους διαδηλωτές το υποκατάστημα της ΑΤΕ Αμφίσσης.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, σήμερα μετά από τόσα χρόνια, ότι ο κόσμος δεν προσήλθε αυθορμήτως, αφού η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. παρέμεινε ακριβώς για τον λόγο αυτό στην πόλη. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι οι κάτοικοι των Φαρσάλων και των γύρω κοινοτήτων δεν μας δυσκόλεψαν ούτε μια στιγμή. Ένα τους ζητούσαμε και δέκα έκαναν, αποδεικύοντες έτσι εμπράκτως την συμπαράστασή τους και την αγάπη τους στον συν. Γρηγόρη Κράβαρη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΚ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Εν τω μεταξύ το ΕΝΕΚ Φαρσάλων εξέδωσε την κάτωθι λιτή και σαφέστατη ανακοίνωση:
«Αν πιστεύουν οι Μαρξιστές και πρασινορουφιάνοι ότι διώχνοντας τον Κράβαρη Γρηγόρη θα σταματήση η εξάπλωση του Εθνικισμού στην Επαρχία Φαρσάλων, πλανώνται πλάνην μεγάλην. Γιατί ο σπόρος άρχισε ν’ ανθίζη. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ τους δηλώνουμε ότι θα επαναστατήσουμε όλη την επαρχία. Θα το διαπιστώσουν την Τρίτη το πρωί, 23-2-82, ώρα 09.30, στην Κεντρική πλατεία των Φαρσάλων».

Ο αρχηγός του ΕΝΕΚ Πολύδωρο Δάκογλου, σκαρφάλωσε κυριολεκτικά στο παράθυρο της Τραπέζης και κατήγγειλε με δηκτικώτατη γλώσσα την αυθαιρεσία των μαρξιστών του ΠΑΣΟΚ, σε μια όντως αυθόρμητη ομιλία του (από τις καλλίτερές του) και γι’ αυτόν τον λόγο δεν είχε ληφθή μέριμνα για την μαγνητοφώνησή της.

                        Κατά δεκάδες συρρέουν οι κάτοικοι στον τόπο της συγκεντρώσεως.

Αγανακτισμένοι οι Φαρσαλινοί διαδηλώνουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στην πρόκληση της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, μπροστά στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τραπέζης.

Νέοι άνθρωποι με την αποφασιστικότητα ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους ― γιατί είναι κι αυτοί Εθνικιστές― συμπαρίστανται ενεργά στον μετατεθέντα Γρηγόρη Κράβαρη, λίγη ώρα πριν τον συνοδεύσουν με 50 Ι.Χ. κατά την αναχώρησή του την Δευτέρα 15/2 το πρωί ο αυθορμητισμός υπήρξε το κύριο στοιχείο του αποχαιρετισμού, που τελικά πήρε την μορφή μαχητικής εκδηλώσεως συμπαραστάσεως. Μέσα σε μία ώρα κατεσκευάσθησαν επί τόπου τα πανώ και τα πλακάτ. Στην φωτογραφία τα πλακάτ γράφουν: «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ». «ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΚΡΑΒΑΡΗ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ», «ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΗ ΑΜΕΣΩΣ Η ΜΕΤΑΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΡΑΒΑΡΗ». «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΙ ΤΗΣ Α.Τ.Ε.».


Είναι χαρακτηριστικό ότι στην συγκέντρωση συμπαραστάσεως προς τον μετατεθέντα συμμετείχε και εκπρόσωπος της εκκλησίας. Η φωτογραφία ελήφθη λίγο πριν την αναχώρηση του Γρ. Κράβαρη, που διακρίνεται αριστερά του ιερέως, στην είσοδο της ΑΤΕ Φαρσάλων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π