Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Αγωνιστικό Ημερολόγιο: Η ανακίνηση του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος το 1978 και η συνέχεια του Αγώνος


Η πρώτη αφίσα μας για την ανακίνηση του Βορειοηπειρωτικού ( Φεβρουάριος 1978)


Η ανακίνηση του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος τον Φεβρουάριο του 1978 και η συνέχεια του Αγώνος


Τα Εθνικά μας Θέματα δεν τα αντιμετωπίσαμε με εγωιστική διάθεση, τέτοια που να αποβλέπει στο οποιοδήποτε πρόσκαιρο κομματικό όφελος, αλλά υπό το πρίσμα να συνεισφέρουμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας προς μια δίκαιη και εθνικά ωφέλιμη λύση.

Θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε την τακτική μας και σε άλλες περιπτώσεις. Ωστόσο στη παρούσα ανάρτηση θα αναφερθούμε στο Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα με αφορμή την μεγάλη διαδήλωση που έγινε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών την Τετάρτη 3η Μαρτίου του 1982.

Για να φτάσουμε όμως στην μεγαλειώδη αυτή συγκέντρωση είχαν προηγηθεί κάποιες άλλες ενέργειες που ξεκίνησαν από το 1978, όταν κατείχαμε την ηγεσία της ΕΝΕΠ. Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 1978, με αφορμή την επέτειο της Κηρύξεως της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου, κάναμε την πρώτη απόπειρα
ανακινήσεως του Εθνικού μας αυτού Ζητήματος με αφίσες και ομιλίες.

Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που τα μέλη μας πήραν εντολή να κάνουν την αφισοκόλληση με το φως της ημέρας. Και όταν αυτό πραγματοποιήθηκε το πληρώσαμε με δεκάδες προσαγωγές μελών μας στα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα. Και ενώ είχαμε λάβει τα μέτρα μας και υπήρχε πολυμελής ομάδα δικηγόρων στα κεντρικά μας γραφεία (Ακαδημίας 64, 1ος όροφος, πάνω από τον κινηματογράφο ΕΛΛΗ) βιώσαμε μια ευχάριστη έκπληξη από άλλους δικηγόρους που έτυχε να βρίσκονται στους τόπους που συνελαμβάνοντο οι συναγωνιστές μας και αυτόκλητοι προσήρχοντο ως υπερασπιστές τους. (Θυμάμαι μάλιστα ότι ένας εξ αυτών ήταν ο αείμνηστος Γεώργιος Κατσίκας).


Αυτά συνέβησαν τότε. Στην συνέχεια όμως και όταν ανέλαβε δράση ο αείμνηστος Σεβαστιανός του δηλώσαμε ότι τιθέμεθα υπό την διάθεσή του ακριβώς επειδή εκτιμήσαμε και πολύ σωστάότι υπό την ηγεσία του το αίτημα θα εύρισκε πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση στις τάξεις του ελληνικού λαού. Βρεθήκαμε στο πλευρό του, όπου κι αν πήγε να μιλήσει. Οι συναγωνιστές μας από την πανίσχυρη Τ.Ο. Κοζάνης πάμπολλες Κυριακές τον επεσκέποντο στην Κόνιτσα όπου ήταν η έδρα του. Αξίζει μάλιστα στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι παρουσία των συναγωνιστών Βασίλη Τζιούτζια προέδρου της Τ. Ο. Κοζάνης, του Γιάννη Μπαμπαλή και δεν θυμάμαι ποιών άλλων ακόμη, ο μητροπολίτης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς το εκκλησίασμα, έπλεξε το εγκώμιο των μελών του ΕΝΕΚ.

Έτσι φτάσαμε στο 1982 για να μεταφέρω τι είχαμε δημοσιεύσει στην εφημερίδα μας ΝΕΑ ΘΕΣΙ, με αφορμή το μεγάλο συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Ίων (Ιωάννης) Σχοινάς




•Τετάρτη 3η Μαρτίου 1982 :

Πάνω από 20.000 λαού συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για την ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ με κεντρικό σύνθημα ΝΑ ΠΑΡΗ ΘΕΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρωτοστατούντων των νέων, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της 3ης Μαρτίου 1982 στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, για να διαδηλώσουν μέσα από την «Ελεύθερη» Πατρίδα την αμετάθετη απόφασή τους για παντοειδή - ενεργό συμπαράσταση στους 400.000 σκλαβωμένους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, που κάτω από την κυνική ανοχή του «Φιλελεύθερου κόσμου» βλέπουν να καταπατούνται καθημερινά οι ελευθερίες τους, οδηγούμενοι σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, για να απαρνηθούν την μητρική τους γλώσσα και την ελληνική τους καταγωγή!
Η μεγαλειώδης εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε και συγκλόνισε τις Ελληνικές ψυχές των παρευρισκομένων, ήταν αποτέλεσμα της δημιουργικής σύμπνοιας και ενότητας με την οποία έδρασαν όλοι οι νέοι που ανήκουν σε μη μαρξιστικά κόμματα και οργανώσεις όπως οι νέοι του ΕΝΕΚ, της ΟΝΝΕΔ και των Χριστιανικών Οργανώσεων.
Και ενώ την προηγουμένη ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ διεκήρυττε στην Κύπρο με πομπώδεις λόγους ότι δεν θα επιτρέψει περαιτέρω συρρίκνωση του Ελληνισμού, η μαρξιστική κυβέρνηση της ...«Αλλαγής» δεν έστειλε ούτε ένα εκπρόσωπό της για να τιμήση την εκδήλωση. Αντίθετα μάλιστα χωρίς ίχνος ευθιξίας είχε το θράσος να ειρωνεύεται την εκδήλωση μέσα από τα εκφραστικά του όργανα, ενώ το μεν «Έθνος» έγραφε ξεδιάντροπα την επομένη «Με κεριά και λαμπάδες ξεκίνησαν να σώσουν τη Β. Ήπειρο!» η ΥΕΝΕΔ δικαιολογώντας την κώφευσή της στο ογκώδες συλλαλητήριο έλεγε πως θεωρούσε ότι «ένας τέτοιος αγώνας θα επανέφερε στο ψυχροπολεμικό κλίμα της προπερασμένης δεκαετίας και ότι η οποιαδήποτε μετάδοση στιγμιοτύπων από την εκδήλωση θα αποτελούσε... ναρκοθέτηση της εξωτερικής πολιτικής της Κυβερνήσεως»...
Στο ογκώδες συλλαλητήριο παρέστησαν από μέρους του Εκκλησιαστικού κόσμου οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φλωρίνης - Πρεσπών και Εορδαίας Αυγουστίνος Καντιώτης, Σπετσών -Ύδρας και Αιγίνης Ιερόθεος, Δρυϊνουπόλεως - Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανός καθώς επίσης και ο πρώην Ιερισσού Παύλος.
Από μέρους του πολιτικού κόσμου παρέστησαν οι πρώην Υπουργοί κ.κ. Κοθρής και Παναγιωτάκος καθώς και οι βουλευτές κ.κ. Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Βύρων Πολύδωρας και Κων. Σημαιοφορίδης.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΝΕΚ
Το Μεγάλο Παρόν στη συγκέντρωση το έδωσαν οι νέοι με σημαιοφόρους τους μαχητικούς νέους του ΕΝΕΚ, που η (ωργανωμένη τους συμμετοχή στο συλλαλητήριο με δύο μαζικές πορείες μία που ξεκίνησε από την Σταδίου και έφτασε στα Προπύλαια μέσα από την Αδ. Κοραή και η άλλη που κατέβηκε από την Ιπποκράτους ήταν υποδειγματικές για τον τρόπο που πρέπει να διεξάγονται οι Εθνικές διαδηλώσεις.
Αξίζει να σημειωθή, ότι με την συμμετοχή του στην εκδήλωση το Ενιαίο Εθνικιστικό Κίνημα υλοποιούσε την απόφαση, που ελήφθη τον Νοέμβριο από την Διοικούσα Επιτροπή του Κινήματος, και σύμφωνα με την οποία ετίθετο ως άξονας αγώνος για το 1982, το Βορειοηπειρωτικό. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στο συλλαλητήριο ήταν «Θρησκεία - Παιδεία - Ελευθερία», «όχι ΤΙΡΑΝΩΝ Τυραννία», «Κάτω τα χέρια από τους Έλληνες», «Στα χέρια των νέων ο ΑΓΩΝΑΣ», «Ελληνικά Σχολεία στη Βόρειο Ήπειρο», «Στην Κύπρο και στη Βόρειο Ήπειρο τ’ αδέλφια μας πεθαίνουν», «Να λάβη θέση η Κυβέρνηση», «Αλληλεγγύη στην Βόρειο Ήπειρο».

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Στους συγκεντρωθέντες μίλησαν οι μητροπολίτες Αυγουστίνος και Σεβαστιανός και ο προπρύτανις της Θεολογικής Σχολής κ. Θεοδώρου.
Ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησε, η εμπνευσμένη και μαχητική ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αυγουστίνου Καντιώτη που σε μία στιγμή ξεσπάθωσε: «Στα όπλα – στα όπλα» και συμπλήρωσε: «εννοώ τα πνευματικά όπλα», δημιουργώντας παραλήρημα ενθουσιασμού στα πλήθη.

Η ΠΟΡΕΙΑ
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. διά των οδών Κοραή και Σταδίου, όπου αντιπροσωπεία κατέθεσε ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής. Το σύνθημα που επεκράτησε στην πορεία ήταν «ΝΑ ΠΑΡΗ ΘΕΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ».


Το ΕΝΕΚ συμμετέχει στο μεγάλο συλλαλητήριο με πανώ ανυπόγραφα. Αποδείξαμε έτσι και εμπράκτως ότι ανέκαθεν δίδαμε προτεραιότητα στην πρόοδο των Εθνικών μας Θεμάτων και όχι στην προβολή του φορέως μας.










7 σχόλια:

  1. Στη Λάρισα όμως, κάποιοι φανατικοί "χριστιανοί" επιτέθηκαν στον αρχηγό του ΕΝ.Ε.Κ Πολύδωρο Δάκογλου επικεφαλής πολυπληθούς ομάδος εθνικιστών -χωρίς κανένα διακριτικό- επειδή κρατούσε μία μικρή Ελληνική σημαία! Όταν τα κεφάλια των φανατικών αυτών "χριστιανών" συνάντησαν το οδόστρωμα, τότε ήρθε κάποιος διαλακτικός και ζήτησε συγγνώμη(!) και έτσι συνεχίστηκε η εκδήλωση στον κινηματογράφο ¨Βικτώρια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι μου θύμησες τώρα...
    Τότε που μια ομάδα μελών του ΕΝΕΚ πήγαν να μοιράσουν φυλλάδια έξω από το θέατρο του Λυκαβηττού, όπου έδεινε μια παράσταση το Αλβανικό χορευτικό συγκρότημα "Σκεντερμπεης". Τα φυλλάδια έγραφαν, απευθυνόμενα προς τους προσερχόμενους φιλοαλβανούς, "Θυμήσου ότι, την ώρα που εσύ διασκεδάζεις στηρίζοντας τους Αλβανούς, 400.000 Έλληνες ζουν σκλαβωμένοι κάτω από το κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα".
    Ο ΠΑΣΟΚΟΣ αστυνομικός διευθυντής διέταξε την σύλληψη των μελών του ΕΝΕΚ (αναιτίως). Ο Δάκογλου το έμαθε και έφυγε "σφαίρα", από την Ιπποκράτους συνοδευόμενος από έναν συναγωνιστή. Πήγε στον αστυνομικό διευθυντή και τον ρώτησε με ποιά κατηγορία συλλαμβάνει τους νέους Εθνικιστές, επισημαίνοντας την παρανομία της ενέργειας. Αντί άλλης απάντησης, ο ΠΑΣΟΚΟΣ διευθυντής διέταξε την σύλληψη του Δάκογλου.
    Έγινε χαμός.
    Η συμπλοκή γενικεύθηκε και χρειάσθηκε μια διμοιρία ΜΑΤ για να μπορέσουν να τον βάλουν μέσα στην κλούβα. Ο Δάκογλου, που τον είχαν τσακίσει στα χτυπήματα, στήλωσε τα πόδια δεξιά και αριστερά από την πόρτα της κλούβας και ήταν αδύνατο να τον χώσουν μέσα. Τότε, ένας αλήτης υπαστυνόμος (μετά αποδείχθηκε ότι ήταν υπεύθυνος για το φιάσκο της ΛουΊζης Ριανκούρ, με την 17η Νοέμβρη), μπήκε μέσα στην κλούβα και του έριξε μια κλωτσιά στα αρ..δια.
    Τον πέταξαν μέσα λιπόθυμο και με ξεσκισμένα ρούχα...
    Αυτοί είμασταν...Αυτά κάναμε... Αυτοί παραμένουμε και Αυτά θα τα ξανακάνουμε...
    ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε αντίστοιχη εκδήλωση στη Λάρισα, ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση στην κεντρική πλατεία για να χορέψουν "φολκλορικ" αλβανικά συγκροτήματα υπό την αιγίδα του τότε Δημάρχου Λαμπρούλη. Στις εντονότατες διαμαρτυρίες των Εθνικιστών με επικεφαλής τον αείμνηστο συναγωνιστή Γεώργιο Μελετιάδη αυτός ο μητραλοίας κομμουνιστής απήντησε:"Δεν υπάρχουν Ελληνες Βορειοηπειρώτες στη Βόρειο Ήπειρο(!)μόνο κάτι δικοί μας που τους αφήσαμε τραυματίες για να τους περιποιηθεί ο σ. Χότζα!!!!! Η εκδήλωση τελικά δεν έγινε στην κ.πλατεία, που είχε πλημμυρίσει από Εθνικιστές, αλλά σε εσωτερικό χώρο του Δημαρχείου με την συνοδεία και προστασία ισχυρότατης αστυνομικής δύναμης. Το "περίεργο" είναι ότι την ογκωδέστατη αυτή διαμαρτυρία την φωτογράφιζαν από τα παράθυρα του Δημαρχείου κάποιοι άγνωστοι. Οι φωτογραφίες αυτές δημοσιεύτηκαν 10 χρόνια μετά, στα μέσα του 1990, από τον "Ιό" της Ελευθεροτυπίας σε άρθρο σχετικό με τη ΜΑΒΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαχητής Θεσσαλονίκης

    Επειδή η .η…….. και η α…… ορισμένων ανωνύμων σχολιαστών έχει ξεπεράσει κάθε όριο -προφανώς το πρόβλημά τους είναι ο χριστιανισμός και γράφουν ότι νά 'ναι και μάλιστα ανώνυμα για να δημιουργήσουν εντυπώσεις:

    1) Σε ποιο περιστατικό αναφέρεσαι; Δεν έπρεπε να γράψεις έτος που έγινε η συγκέντρωση και από ποιον διοργανώθηκε;

    2) Ο κάθε σώφρον άνθρωπος που διαβάζει ότι "φανατικοί χριστιανοί επιτέθηκαν στον πρόεδρο του ΕΝΕΚ επειδή κρατούσε Ελληνική σημαία" καταλαβαίνει ότι είτε λες ψ………. είτε είσαι σ………. (και έχεις παραισθήσεις).

    3) Έχοντας συμμετέχει σε ΔΕΚΑΔΕΣ συγκεντρώσεις για το βορειοηπειρωτικό ως μέλους της ΣΦΕΒΑ, θυμάμαι χαρακτηριστικά την 2η εκδήλωση στο Βόλο,που έγινε λίγο μετά το άνοιγμα των συνόρων, γύρω στο 1992, με διοργανωτή τη μητρόπολη Βόλου (μητροπολίτης ο αείμνηστος Χριστόδουλος), και με ομιλητή τον Σεβαστιανό. Ήρθαν κάποια στιγμή 2 άτομα του ΕΝΕΚ να μοιράσουν τα έντυπά τους έξω από τον χώρο της εκδήλωσης (που είχε χιλιάδες κόσμο).
    Βγήκαν έξω οι μητροπολίτες μαζί, γιατί δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η εκδήλωση, και ζήτησαν από τα 2 αυτά άτομα να σταματήσουν τη διανομή κομματικών εντύπων αφού διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η μητρόπολη Βόλου.
    Τελικά οι 2 αυτοί πήγαν λίγο παραπέρα και πάλι μοίραζαν φυλλάδια του ΕΝΕΚ.
    Τελείως διαφορετική στάση από αυτή που διαβάζω από τον κ.Σχοινά και που σίγουρα τιμάει το ΕΝΕΚ.

    4) Όπως έγραψα συμμετείχα σε ΔΕΚΑΔΕΣ συγκεντρώσεις, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Σέρρες, Δελβινάκι, Κακαβιά, παντού είχαμε την Ελληνική σημαία και την σημαία της Αυτονομίας. Ποτέ φυσικά δεν προπηλακίστηκε κανείς επειδή κρατούσε την Ελληνική σημαία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιπαρέρχομαι τις ύβρεις. Δεν σε γνωρίζω και δεν με ενδιαφέρει να σε γνωρίσω. Η συγκέντρωση έγινε το 1982 στην Λάρισα, στον κινηματογράφο " Βικτώρια".
      Μόνο ένα σχόλιο για τον δήθεν προφανή στόχο μου: " Ἑλλ. Φυλή, διὰ νὰ αἰσθανθῇς τὸν Ἑλληνισμόν Σου πρέπει νὰ περιορίσῃς τὸ Χριστιανικό Σου συναίσθημα εἰς τὰ λογικὰ καὶ πραγματικά του ὅρια. … Ἐὰν δὲν μπορεῖτε νὰ αἰσθάνεσθε ὅτι εἶσθε Ἕλληνες, παρὰ μόνον ἀπὸ μέσα ἀπὸ τὸ πάπλωμα τοῦ Χριστιανισμοῦ Σας τότε ΕΡΡΕΤΩ τέτοιος Ἑλληνισμός.
      Διότι τότε ὁ Ἑλληνισμός Σας εἶνε Νεκρός".
      Περικλής Γιαννόπουλος

      Κωνσταντίνος Βαϊούλης

      Διαγραφή
    2. Ρε "Μαχητη"(πωπω, φοβηθηκαμε...), τοσα ενδιαφεροντα θεματα εχει αυτη η σελιδα κι εσυ το μονο που εχεις βρει να σχολιασεις(στις δυο φορες που το εχεις κανει), ειναι, να επιτεθεις σε ατομα που τολμησαν να προσβαλουν την ιερη σου θρησκεια!! Τι παριστανεις δηλαδη, τον αγρυπνο φρουρο της ορθοδοξιας? Χαλαρωσε λιγακι...

      Διαγραφή
  5. ΠΡΟΣ ΜΑΧΗΤΗ

    Από ότι βλέπεις Μαχητή έχουμε διαγράψει πολλές από τις βρισιές σου και τις προσβολές σου προς τα άτομα που γράφουν σε τούτη την σελίδα.
    Αν αυτό επαναληφτεί θα βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να μην ξαναδημοσιεύσουμε κείμενα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π