Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Τι αλλάζουν στον Ελληνικό Στρατό



Η Νέα Δομή Ενόπλων Δυνάμεων παρουσιάστηκε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής σε μια μαραθώνια συνεδρίαση επτά ωρών.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί συλλογική προσπάθεια ηγεσιών και επιτελείων που ξεκίνησε το 2009 και εξυπηρετεί ένα σκοπό: Να αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα, το αξιόμαχο και η αποτρεπτική ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με βάση τα δεδομένα και τα ζητούμενα του παρόντος και του μέλλοντος χρόνου.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, κεντρικό στοιχείο στη Νέα Δομή, που είναι
απόλυτα προσηλωμένη στο Εθνικό Αμυντικό Δόγμα και στην Πολιτική Εθνικής Άμυνας, αποτελεί η ενίσχυση των μάχιμων μονάδων και Σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων και η ταυτόχρονη κατάργηση ή συρρίκνωση των διοικητικών δομών οι οποίες εξυπηρετούσαν ανάγκες του παρελθόντος.

Στελέχη του Πενταγώνου υπογραμμίζουν ότι με την αναδιάταξη και αναδιοργάνωση  των Ενόπλων Δυνάμεων, που επιφέρει η Νέα Δομή επιτυγχάνεται ταυτόχρονα και σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, η οποία είναι μεγαλύτερη στον Στρατό Ξηράς και μικρότερη στους δύο άλλους Κλάδους.

Όπως λένε, με την Νέα Δομή δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη Διακλαδικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα.



Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Νέα Δομή περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:

-Καταργούνται τα Στρατηγεία των Α και Β Σωμάτων. Στις έδρες των δύο Σωμάτων εξακολουθούν να παραμένουν άλλες μονάδες

-Οι δυνάμεις που διατίθενται στην 1η Στρατιά κατηγοριοποιούνται κατά είδος τακτικής αποστολής, σε:

Δυνάμεις Άμυνας
Δυνάμεις Αντίδρασης
Δυνάμεις Ασφαλείας

-Διαλύεται η Διοίκηση Στρατιωτικών Εργοστασίων η οποία ενσωματώνεται στο Στρατηγείο της ΑΣΔΥΣ ως ειδικό Επιτελείο.

-Καταργείται το Διακλαδικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο Άμεσης Αντίδρασης.

- Συγκροτείται η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

 -Η 70 ΣΔΥ που έχει έδρα την Αθήνα καταργείται και στην έδρα της παραμένει η Σχολή Πυροβολικού.

 -Η Μεραρχία Υποστήριξης ΜΕΡΥΠ που έχει έδρα την Λαμία μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη και στην έδρα της παραμένει το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου καθώς και Μονάδες Διοικητικής Μέριμνας.

 -Η 10η Ταξιαρχία Πεζικού η οποία έχει έδρα τις Σέρρες μεταπίπτει σε Σύνταγμα με την ίδια έδρα.

 -Η 97η ΣΔΥ που έχει έδρα την Χαλκίδα και στην έδρα της παραμένει η Σχολή Πεζικού.

 -Η 2η Ταξιαρχία Υποστήριξης η οποία έχει έδρα την Κοζάνη καταργείται και στην έδρα της μεταφέρεται η 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία.



Σε ότι αφορά, το Πολεμικό Ναυτικό οι οποίες καταργήσεις και μετασχηματισμοί πραγματοποιούνται μέσα στους ίδιους κτιριακούς Σχηματισμούς-Συγκροτήματα στον Ναύσταθμο και στο Κ/Ε Κανελλόπουλος.

Μεταξύ των άλλων στο Αρχηγείο Στόλου:

-Καταργείται η Μοίρα Υποστήριξης της Διοίκησης Φρεγατών. Τα υπαγόμενα σε αυτή πλοία ενσωματώνονται στις δύο Μοίρες Φρεγατών που διατηρούνται.

 -Καταργείται η μία εκ των τριών της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών.

 -Καταργείται η 353η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας και εντάσσεται ως Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού.



Γενικότερα, καταργούνται ή συμπτύσσονται Διοικητικές Δομές του Ναυτικού για περισσότερη ευελιξία και για να ενισχυθούν μάχιμες μονάδες.

Αναφορικά τέλος με την Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιοι ανασχηματισμοί και οι όποιες αναδιατάξεις και αλλαγές Διοικητικών Δομών πραγματοποιούνται μέσα στους ήδη υπάρχοντες σχηματισμούς, δηλαδή στο ΑΤΑ (Λάρισα) στη ΔΑΥ (Ελευσίνα) στη ΔΑΕ (Τατόι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π