Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Αγωνιστικό Ημερολόγιο ΕΝΕΚ - Κλήμα Δωρίδος και εορτασμοί από τα 3 χρόνια ίδρυσης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ


ΕΝΕΚ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
 Κείμενα – Επιμέλεια : Ίων (Ιωάννης Σχοινάς)

Μάιος 1982

Τρία χρόνια μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΕΝΕΚ και καταγράφουμε κάποιες εκδηλώσεις χωρίς περιττά σχόλια, αφού μιλούν πάνω απ’ όλα οι φωτογραφίες:

• Κυριακή 16η Μαΐου 1982 :
Μαζική συμμετοχή του ΕΝΕΚ στο μνημόσυνο του 5/42 Σ.Ε. εις Κλῆμα Δωρίδος.

Μετά από σχεδιασμό της Πολιτικής Διευθύνσεως και κινητοποίηση από την Διεύθυνση Οργανώσεως της Κεντρικής Διοικήσεως του Κινήματος σύσσωμη η Κ.Δ. με την συμμετοχή 28 Τ.Ο. και Ο.Σ. μετέχουν στην εκδήλωση με 18 πούλμαν.
Οι διοργανωτές της εκδηλώσεως προσπαθούν να αρχίσουν την εκδήλωση στις 11.30 όπως είχε προγραμματισθή. Ο κόσμος όμως δεν τους αφήνει. Με επί κεφαλής τους καταπληκτικούς φίλους του ΕΝΕΚ Νίκο Ευσταθίου και Κωνσταντίνο Μπρούμα τους υποχρεώνει να περιμένουν μέχρι να φτάσει η πορεία
του ΕΝΕΚ. Εννοείται ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΕΝΕΚ ήταν πολύ περισσότεροι από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, οι οποίοι τους υπεδέχθησαν με θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Εκτός της Κ.Δ. συμμετείχαν οι Τ.Ο. Αχαρνών, Παγκρατίου, Αμπελοκήπων, Πειραιώς, Βόλου, Λαρίσης, Φαρσάλων, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Κορίνθου και τα Ο.Σ. Ασπροπύργου, Αιγάλεω, Αγίας Παρασκευής Περιστερίου, Νέας Ιωνίας Αττικής, Αιγίου, Πατρών, Λαμίας, Δομοκού και Σπερχειάδος Φθιώτιδος, Μελίας και Διλόφου Λαρίσης, Ναρθακίου, Αμπελιάς και Ρεματιάς Φαρσάλων, Καρδίτσης, Επανωμής Θεσσαλονίκης και Αγρινίου.
Αντί οποιασδήποτε άλλης δικής μας περιγραφής θα παραθέσουμε φωτογραφίες από την εκδήλωση και μία επιστολή που έστειλε στα Κεντρικά Γραφεία του Κινήματος ο αείμνηστος Αντιστράτηγος ε.α. και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΕΝΕΚ Μιχαήλ Οικονομάκος.

 
Ο συν. Ι. Σχοινάς οδηγεί την πορεία στον χώρο του μνημείου πλαισιωμένος από τα μέλη του δυναμικού Ο.Σ. Ναρθακίου Φαρσάλων.

Ακολουθούν τέσσερις φωτογραφίες χωρίς σχόλια. Εδώ ταιριάζει το γνωστό «μία φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις».


Το τεράστιο πανώ που τα μέλη του ΕΝΕΚ είχαν τοποθετήσει στο τείχος του μνημείου από ενωρίς το πρωΐ της Κυριακής. Γράφει «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙ ΤΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ» και το μήκος του ξεπερνούσε τα τριάντα μέτρα. Προσπάθησαν κάποιοι να το ξεκρεμάσουν, αλλά ανεπιτυχώς. Δέον να σημειωθή ότι, όπως σε όλες τις μαζικές εκδηλώσεις του ΕΝΕΚ, έτσι και εδώ κλιμάκιο της Πολιτικής Διευθύνσεως του Κινήματος επισκεπτόταν τον χώρο της εκδηλώσεως, πριν από τον οριστικό σχεδιασμό. Έτσι όλοι οι δρόμοι που οδηγούσαν στο Κλήμα Δωρίδος, ακόμη και η εθνική οδός Αθηνών – Πατρών, ήσαν γεμάτοι από συνθήματα του ΕΝΕΚ.
Παντού τα μέλη του ΕΝΕΚ. Ακόμη και στον χώρο των επισήμων.

Και μία άποψη από τον χώρο όπισθεν του μνημείου.


Νέα παιδιά με σιγουριά και αποφασιστικότητα.


Φτωχή υπήρξε η συμμετοχή της ΟΝΝΕΔ, νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος της ΝΔ, η οποία εσύρθη για να συμμετέχει, αφού τα μέλη της εύρισκαν αγωνιστική διέξοδο από τις τάξεις του ΕΝΕΚ.

Την κάτωθι φωτογραφία την δημοσιεύουμε όπως ήταν σχολιασμένη στην εφημερίδα «Νέα Θέσις», αρ. φύλλου 33, Ιούνιος 1982, σελίς 3η.



Η τελετή έχει τελειώσει και τα μέλη του ΕΝΕΚ επιστρέφουν, όπως πάντοτε, ωργανωμένα στον χώρο σταθμεύσεως των πούλμαν και Ι.Χ.






 Ως επίλογο παραθέτουμε δύο σχόλια από την ΝΕΑ ΘΕΣΗ, Ιούνιος 1982, αρ. φύλλου 33, σελίς 1η.

ΧΟΝΤΡΟΠΕΤΣΟΙ
Η δυναμική και μαζική συμμετοχή του ΕΝΕΚ στο μνημόσυνο του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων στο Κλήμα Δωρίδος θορύβησε πολλούς «φίλους». Ανάμεσα σ’ αυτούς και η εφημερίδα «ΒΡΑΔΥΝΗ», η οποία σε σχετική ανταπόκριση με τίτλο «10.000 προσκυνητές απ’ όλη την Ελλάδα τίμησαν τον Ψαρρό», αποσιώπησε σκοπίμως την εμφάνιση του ΕΝΕΚ.
Κατανοούμε πλήρως την θορύβηση της Βραδυνής. Πώς θα ήταν δυνατόν να συγκρίνει τα 18 πούλμαν και το πλήθος των Ι.Χ. του ΕΝΕΚ με την αναιμική παρουσία της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ;
Εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε όμως είναι γιατί δεν ανέφερε ούτε ότι κατέθεσε το στεφάνι του ΕΝΕΚ ο ανιψιός του Συνταγματάρχου Ψαρρού, Επαμεινώνδας Ψαρρός ούτε καν ότι παρέστη το ΕΝΕΚ.
Αυτό λοιπόν δεν λέγεται σκόπιμη αποσιώπηση, αλλά χοντροπετσιά!

Η ΑΜΝΗΣΙΑ ΤΟΥ Κου ΝΤΟΥΡΟΥ
Μπράβο κύριε Ντούρο. Άλλη μια φορά να πείτε αυτά που είπατε στο Κλήμα Δωρίδος και θα διώξουν τον Παναγιωτάκη από συνήγορό τους και θα προσλάβουν εσάς. Και θα πρέπει να την επιδιώκετε αυτήν την θέση, διαφορετικά δεν εξηγούνται τα λεγόμενα σας περί εμφυλίου πολέμου στον ιερό χώρο που πέσανε οι συμπολεμιστές σου δολοφονημένοι με άτιμο τρόπο από τους προδότες κομμουνιστές του Βελουχιώτη.
Σ.Σ. Σαφώς ο Δούρος ήταν εκείνος που ήθελε να αρχίσει η εκδήλωση πριν φθάση το ΕΝΕΚ, υπακούοντας στην λήθη που η Ν.Δ. ακολουθούσε.


Μάϊος 1982 :
ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΚ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PRESIDENT
Άποψη από την κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου PRESIDENT, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα τρία χρόνια του Κινήματος. Σ’ αυτήν μίλησε ο αρχηγός του Κινήματος συν. Πολύδωρος Δάκογλου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν αντιπρόσωποι από τις Τ.Ο. Αχαρνών, Τ.Ο. Παγκρατίου, Τ.Ο. Αμπελοκήπων, Τ.Ο. Πειραιώς, Ο.Σ. Περιστερίου, Τ.Ο. Λαρίσης, Ο.Σ. Διλόφου Λαρίσης. Τ.Ο. Βόλου. Ο.Σ. Καρδίτσης, Τ.Ο. Κορίνθου. Τ.Ο. Θεσσαλονίκης, Τ.Ο. Κοζάνης, Ο.Σ. Αγρινίου και από το βιβλιοπωλείο – εκδοτικό οίκο ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ.
Ξεχώρησε ο χαιρετισμός του συν. Θεόφιλου Καλλίμαχου για λογαριασμό του Ο.Σ. Αγρινίου, τον οποίον και παραθέτουμε:
Περιπλανημένοι τόσα χρόνια, εμείς οι νέοι του Αγρινίου, σε πολλές οργανώσεις που είχαν τον τίτλο Εθνικές και άλλοτε Δεξιές, μη γνωρίζοντας που βρισκόταν ο πραγματικός, φορέας, δίναμε τον καλλίτερο εαυτό μας πάντα, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε στόχους. Αλλά μάταια. Σ’ αυτές τις οργανώσεις δεν υπήρχε ιδεολογικό υπόβαθρο.

Κάποτε όμως οι δυνατοί ξεχωρίζουν. Λιώνουν! Συντρίβουν! Πατούν! Εξαφανίζουν τις απομιμήσεις και τα λειψά προγράμματα. Τότε ακριβώς ορθωθήκαμε στο Αγρίνιο. Μελετήσαμε και εκτιμήσαμε τις καταστάσεις. Δυστυχώς, όταν αρχίζει κάτι σπουδαίο τότε δημιουργούνται κάποιοι έντονοι φόβοι. Είναι οι δειλοί που τρέμουν, θέλουν να μείνουν στις παλιές ανατολίτικες διαδικασίες. Και τότε ακριβώς βρίσκονται τα λιοντάρια για να τραβήξουν τα πρόβατα ταμήχανα. Πριν από λίγους μήνες έφτασε το μήνυμα και το ΕΝΕΚ κατακλύζει τους νέους του Αγρινίου γιατί διαπιστώσαμε πως πίσω από αυτό δεν κρύβονται αρχηγοί, πρόσωπα, οικογένειες και φιλοδοξίες. Κρύβονται οι αδούλωτοι νεκροί, οι αιώνιοι πρόγονοι την φυλής μας. Γιατί πιστέψαμε ότι το 2000 είναι η προοπτική των νέων, η Νίκη του μέλλοντος!





Ο εορτασμός για τα τρία χρόνια του ΕΝΕΚ από την Τ.Ο. Αμπελοκήπων. Διακρίνεται στο βήμα ο τότε πρόεδρος της Τ.Ο. συν Γεώργιος Αργυρίου. Χαρακτηριστική σε δύναμη υπήρξε η παρουσία του νεου Π.Υ. Δημήτριος Σφαέλλος με τα οκτώ μέλη του στην εκδήλωση της Στιμάγκας Κορινθίας καθώς και στην προετοιμασία της κοινής με την Τ.Ο. Παγκρατίου πολιτικής συνεστιάσεως που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε κέντρο των Αμπελοκήπων. Στην συνεστίαση αυτή που παρευρέθησαν ο Αρχηγός και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του «Κ», μίλησαν οι πρόεδροι των δύο τοπικών και την χαιρέτησαν αντιπρόσωποι των Τ.Ο. Αχαρνών και Τ.Ο. Πειραιώς.



Φωτογραφία από την δράση της Τ.Ο. Αχαρνών για τα τρία χρόνια του ΕΝΕΚ. Εξ άλλου εντυπωσιακά υπήρξαν τα χαρτοπανώ που κατέκλυσαν την περιοχή του Αγίου Νικολάου με καταγγελίες για την εισβολή των Ισραηλινών στον Λίβανο. Ένα ολόκληρο μήνα γλεντούσαν τα παιδιά της Τ.Ο. Αχαρνών γεμίζοντας καθημερινά τους τοίχους της περιοχής τους με την αφίσσα αφιέρωμα για τα 3 χρόνια του ΕΝΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τοπική δεν περιορίσθηκε μόνο στην μαζική συμμετοχή της στην εορταστική για τα 3 χρόνια, αλλά οργάνωσε και η ίδια ιδιαίτερη ομιλία στα γραφεία της. Ο πολιτικός αγώνας της Τ.Ο. Αχαρνών, δεν την εμπόδισε να λειτουργήσει και τις εκπαιδευτικές διαδικασίες. Αντίθετα τις δυνάμωσε. Έτσι ολοκληρώθηκε η λειτουργία του Π Υ «Κοσμάς ο Αιτωλός» και ξεκίνησε τον πρώτο κύκλο λειτουργίας του ο Π.Κ. «Μέγας Αλέξανδρος». Στην Σ.Ε.Μ. (Σχολή Εθνικής Μορφώσεως) οι ομιλίες έγιναν όλες τακτικά κάθε Δευτέρα με θέματα «Η σφαγή των Ευζώνων του 5/42 Συντάγματος από τους Κομμουνιστές», «Ελληνικά στρατηγικά προβλήματα», «Η πτώσις της Κωνσταντινουπόλεως», «Η καθίζησις της ανωτάτης παιδείας ως αποτέλεσμα της ελλείψεως Εθνικής πολιτικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π