Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Αρχαία ελληνικά αντικείμενα που σφραγίζουν την Ιστορία


Σημαντική έκθεση στη Βουλγαρία

Σπάνιες αρχαιότητες που φωτίζουν την Ιστορία είτε ως πορτρέτα των πρωταγωνιστών της είτε ως απ΄ευθείας ιστορικές πηγές, που μιλούν για μεγάλα γεγονότα (ιστορικά και πολιτικά) ή τέλος ως πανανθρώπινες κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές έννοιες και αξίες περιλαμβάνει η έκθεση «Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία», που θα παρουσιασθεί στο Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο της Φιλιππούπολης (Πλόβτιβ) της Βουλγαρίας από σήμερα  Πέμπτη 30 Μαΐου.
Στο σύνολό τους, 195 είναι τα έργα της αρχαιότητας, που θα εκτεθούν στην Βουλγαρία για πρώτη φορά.
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Νομισματικό και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Σόφια και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Φιλιππούπολη παρουσιάζοντας και έργα από άλλα μουσεία, συγκεκριμένα  από το
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, τα μουσεία του Κεραμεικού, της Αρχαίας Αγοράς, των Δελφών, της Θήβας, της Λαμίας, του Αργους, καθώς και από τις αρχαιολογικές συλλογές Ελάτειας και Διστόμου. Η βουλγαρική πλευρά εξάλλου συμμετέχει συμβολικά με ένα αρχαίο ελληνικό αντικείμενο, μία αττική ερυθρόμορφη πελίκη, που χρονολογείται περί το 440-430 π. Χ.

Χρονολογικά η περίοδος που καλύπτει η έκθεση αρχίζει από την Προϊστορική εποχή και φθάνει ως την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1453. Αναπτύσσεται έτσι σε έξι θεματικές ενότητες με πρώτη την εισαγωγική «Η ιστορία της σφράγισης», που περιλαμβάνει σφραγίδες, σφραγίσματα και σφραγιδόλιθους της Προϊστορίας ως απόδειξη της ανάγκης του ανθρώπου για διάκριση και ταυτοποίηση. Ακολούθως έρχεται η ενότητα «Μέγα το της θαλάσσης κράτος», που αναδεικνύει την κυριαρχία της Ελλάδας στη θάλασσα με τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην εμπορική, πολιτική, οικονομική και πνευματική παντοκρατορία των Ελλήνων στην αρχαιότητα.

Η ενότητα «Παιδεία και Δημοκρατία» αναφέρεται στην συμβολή της ελληνικής αρχαιότητας στη γένεση της Δημοκρατίας και την ανάπτυξη της Παιδείας. Οσο για την ενότητα «Νους υγιής εν σώματι υγιή», που αναδεικνύει το ολυμπιακό ιδεώδες αποτελεί βασική ενότητα της έκθεσης, καθώς μιλά τόσο για τους πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες της αρχαιότητας όσο και για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη σύγχρονη εποχή.

Ακολουθούν οι «Ηγεμόνες και τα Γεγονότα», που εστιάζουν σε πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα παγκόσμιας - για την αρχαιότητα - , εμβέλειας, όπως για παράδειγμα οι Μηδικοί πόλεμοι, αλλά και σε σημαντικές προσωπικότητες, που διακρίθηκαν στην πολιτική, στρατιωτική και πολιτιστική ζωή, από τους μακεδόνες βασιλείς ως τον ιδρυτή του βυζαντινού κράτους: Φίλιππος Β΄, Μέγας Αλέξανδρος, Ιούλιος Καίσαρ, Οκταβιανός Αύγουστος, Μέγας Κωνσταντίνος, κ. α. Τέλος γίνεται αναφορά και στη θρησκεία με την ενότητα «Από τον Ολυμπο στον Ουρανό» ή από το Δωδεκάθεο στον Χριστιανισμό.

Η έκθεση στη Φιλιππούπολη θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σόφιας ως τις 15 Φεβρουαρίου 2014. Την επιστημονική επιμέλεια και το γενικό συντονισμό έχει ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου και αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού δρ Γεώργιος Κακαβάς με τη συνδρομή επιστημονικού προσωπικού και των δύο μουσείων.  

Θερμού Μαρία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π