Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Αυτός ήταν ο Σωτήρης Μουστάκας...ένας Εθνικός Αγωνιστής


Στις 4 Ιουνίου του 2007 ο Σωτήρης Μουστάκας, αυτός ο μεγάλος ηθοποιός αλλά και μεγάλος Έλληνας έφυγε από την ζωή. Τα "προοδευτικά" κανάλια και η "πολιτιστική" κάστα τον ξέχασαν. Θέλουν όποιος κουβαλάει μέσα του την Ελλάδα να ξεχνιέται. Εμείς όχι δεν τον ξεχνάμε. 
Ο Γιάννης Σμαραγδής μιλώντας σε παλαιότερη ραδιοφωνική εκπομπή στον Σπύρο Χαριτάτο αναφέρθηκε και στον Σωτήρη Μουστάκα.

«Όταν πρότεινα στον Σωτήρη Μουστάκα να παίξει στο El Greco, το αποδέχτηκε με έναν όρο: να μην πληρωθεί. Ήξερε ότι θα πεθάνει. Ήρθε στο γραφείο μου και μου είπε: ‘’θα παίξω αυτό το ρόλο αλλά δεν θέλω να πληρωθώ ‘’.
Του έδωσα το σενάριο και τις σκηνές που ήταν να παίξει», δήλωσε ο Γιάννης Σμαραγδής και συνέχισε: « Όταν χρειάστηκε να μικρύνουν οι σκηνές αυτές, και τον ενημέρωσα, μου είπε ότι: ‘’δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα ʼʼ και του έκοψα αυτό που έλεγε ο Τισιάνο ότι: ‘’ αυτός ο πίνακας είναι ελληνικός ʼʼ. Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ‘’ ό, τι άλλο θέλεις να κόψω αλλά μην μου πάρεις από το στόμα αυτού του ρόλου τη λέξη ελληνικός. Θέλω να την πω για πολλούς λόγους αυτή τη λέξη ʼʼ. Αργότερα έμαθα ότι είχε πει ‘’πάνω από τον τάφο μου θέλω την ελληνική σημαία ʼʼ. Ήταν μεγάλος πατριώτης, μεγάλος καλλιτέχνης και πολύ σπουδαίος άνθρωπος»
Όχι αγαπητέ κύριε Σμαραγδή, δεν ήταν απλός πατριώτης. Ήταν Εθνικός Αγωνιστής για την Ένωση της Κύπρου με την Μητέρα Ελλάδα. Για όσους δεν τον γνωρίζουν ο μεγάλος κωμικός μας ήταν μέλος της θρυλικής ΕΟΚΑ την περίοδο που οι Ελληνοκύπριοι αγωνίζονταν για να αποτινάξουν τον αγγλικό ζυγό.

Φυλακίστηκε μάλιστα σε ηλικία 15 ετών για 7 μήνες επειδή ανέγραφε συνθήματα για την Ελευθερία και την Ένωση. Πάρα πολλές είναι και οι φορές όπου κατά την διάρκεια συνεντεύξεων του αναφέρθηκε υπέρ των εθνικών μας θεμάτων καταδικάζοντας δε το κάψιμο της Ελληνικής Σημαίας όταν δημοσιογράφος του ζήτησε την γνώμη του σχετικά με την πυρπόληση του εθνικού μας συμβόλου.
Αυτός ήταν ο Σωτήρης Μουστάκας, ένας μεγάλος ηθοποιός και ένας Έλληνας που έκανε το καθήκον του στο Εθνικό Προσκλητήριο σε αντίθεση με τους κουλτουριάρηδες καλλιτέχνες της εποχής μας οι οποίοι σχηματίζουν ουρές στους ψυχίατρους για να πάρουν «τρελόχαρτα» για να απαλλαγούν ακόμα και από την στρατιωτική θητεία. Όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί σε συνέντευξή του, ο Σωτήρης Μουστάκας, που γεννήθηκε το 1940 στην Λεμεσό, από την ηλικία των 15 ετών και για δύο χρόνια ήταν αγγελιοφόρος του Γεωργίου Γρίβα - Διγενή. Μετέφερε διαταγές σε διάφορες ομάδες, ενώ παράλληλα μοίραζε φυλλάδια, έγραφε συνθήματα στους τοίχους και έκανε ό,τι άλλο απαιτούσε η «συνωμοτική» δουλειά.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του έλεγε χαρακτηριστικά: «Περάσαμε από τη μια στιγμή στην άλλη στην ενηλικίωση. Ήταν ένα διάστημα πολύ ωραίο, είχε εξάρσεις, είχε πατριωτισμό, είχε δράση. Διαβάζαμε λίγο, την κοπανούσαμε από το σχολείο συμμετέχοντας όπως μπορούσε ο καθένας στον αγώνα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Εμείς οι μικρότεροι παρακολουθούσαμε πότε περνούσαν τα τζιπ των Εγγλέζων με τις ώρες, καταγράφαμε τους αριθμούς τους, μοιράζαμε φυλλάδια, κολλούσαμε αφίσες, μεταφέραμε μηνύματα του Διγενή, κρατούσαμε τσίλιες σε υπόγεια όπου δούλευαν πολύγραφοι...»

Κάποιο βράδυ σε μία από τις μυστικές αποστολές του «καρφώθηκε» από έναν Τούρκο σε διερχόμενη Αγγλική περίπολο, συνελήφθη και φυλακίσθηκε για επτά μήνες. Για την «θητεία» του στην φυλακή, στην ίδια συνέντευξη ο Σωτήρης Μουστάκας ανέφερε: «Καταλαβαίνετε, δύσκολες μέρες. Ψωμί, ελιές, ρέγγα, άντε και καμιά φασολάδα. Είχαμε εκεί μέσα κι ένα πλουσιόπαιδο που ο πατέρας του, ο οποίος είχε σχέσεις, ως μεγαλοδικηγόρος, με τους Εγγλέζους, του 'φερνε πότε πότε γλυκά. Θυμάμαι μια 25η Μαρτίου είχε φέρει ένα ταψί με πάστες με γαλάζιο και άσπρο γλάσο κι ενώ τρέχανε τα σάλια μας προτιμήσαμε να τις χαραμίσουμε φτιάχνοντας με τις πάστες μια ελληνική σημαία πάνω στον τοίχο. Στη θέα της και μόνο χορτάσαμε...»

Για το Κυπριακό είχε πει: «Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι τον πλανήτη μας τον κυβερνούν νονοί. Την εισβολή και κατοχή της Κύπρου τη βάφτισαν «διαφορά δύο κοινοτήτων». Αντί να υποχρεώσουν την Τουρκία να αποχωρήσει από την Κύπρο, ζητούν από την Κυπριακή Δημοκρατία να υποχωρήσει στις τουρκικές αξιώσεις. Απειλούν την Κύπρο ότι αν δεν υπάρξει πολιτική λύση, δεν θα μπει στην Ε.Ε. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η λύση της συνομοσπονδίας που προτείνουν ισοδυναμεί με την παράνομη κατοχή της μισής Κύπρου. Συμπέρασμα: Ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών έχει καταντήσει χαρτί τουαλέτας». Δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία να δηλώνει ότι το μεγαλύτερό του όνειρο είναι να δει την Κύπρο ελεύθερη - για την ελληνοτουρκική φιλία είχε πει χαρακτηριστικά το αμίμητο «Φύλαγε τα ρούχα σου για να 'χεις τη μισή Κύπρο!», χαρακτήριζε τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο «μία γνήσια ελληνική φωνή».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Σωτήρης Μουστάκας ήταν από εκείνους που είχαν πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις κατά των δηλώσεων του Βασίλη Διαμαντόπουλου που είχε χαρακτηρίσει την σημαία «ένα κουρελόπανο που το έραψε μία ράφτρα», έχοντας αντιπαρατεθεί και δημοσίως μαζί του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π