Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί να μην στείλετε το παιδί σας στις Ειδικές Δυνάμεις..


Υπηρέτησα την θητεία μου ως Έφεδρος Αξιωματικός στις Ειδικές Δυνάμεις και  ασχολούμαι ενεργά επί σειρά ετών με το εφεδρικό κίνημα. Συχνά γονείς με ρωτούν αν αξίζει να στείλουν τα παιδιά τους στις Ειδικές Δυνάμεις ή με ποιόν τρόπο θα τα καταφέρουν να υπηρετήσουν στις Ειδικές Δυνάμεις για να πάρουν μόρια.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια προέτρεπα τους γονείς αλλά και τους μελλοντικούς στρατιώτες να επιδιώξουν μία θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις όχι τόσο για τα μόρια αλλά για τα υπόλοιπα εφόδια που θα αποκτήσουν (θάρρος, αυτοπεποίθηση, σκληραγωγία, γνώσεις κλπ) και γιατί θα υπηρετήσουν μία ενδιαφέρουσα και περιπετειώδη θητεία υπό την επίβλεψη των πιο ικανών στελεχών.

Η άποψή μου έχει άρδην αλλάξει έπειτα από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στο χώρο των Ειδικών Δυνάμεων. Πλέον η συμβουλή μου είναι να μην υπηρετήσει κάποιος στις Ειδικές Δυνάμεις, όχι γιατί πλέον σταμάτησα να είμαι πατριώτης, αλλά γιατί η θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις είναι κοροϊδία και εκμετάλλευση εκ μέρους του κράτους για τους λόγου που εξηγώ παρακάτω.

Βασικό ωφελιμιστικό κίνητρο για να υπηρετήσει κάποιος στις Ειδικές Δυνάμεις είναι τα μόρια που παίρνει για διαγωνισμούς πρόσληψης στα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία μάλιστα είναι διπλά αν υπηρετήσει ως Έφεδρος Αξιωματικός. Ο Έφεδρος Αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων είναι τις περισσότερες φορές πτυχιούχος πανεπιστημίου, όπως βέβαια και αρκετοί οπλίτες. Στην περίπτωση του Έφεδρου Αξιωματικού, που απολύεται ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός, το κράτος του κάνει τη μεγάλη «τιμή» να τον μοριοδοτήσει ώστε να προσληφθεί στην αστυνομία, στην πυροσβεστική ή στο λιμενικό με το βαθμό του ειδικού φρουρού, του πυροσβέστη ή λιμενοφύλακα. 

Με λίγα λόγια του κάνει την τιμή να τον «καθαιρέσει» από αξιωματικό και να τον προσλάβει με βαθμό αντίστοιχο του οπλίτη ή δεκανέα ή λοχία!!! Και μάλιστα με μισθό 700 € τη στιγμή που είναι πτυχιούχος και ηλικίας τουλάχιστον 25 ετών. Έτσι για παράδειγμα, στην ΕΛΑΣ θα υπάρχουν νέοι αξιωματικοί απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών ΕΛΑΣ χωρίς καν στρατιωτική θητεία, που θα διοικούν τον Ειδικό Φρουρό πλέον – πρώην ομοιόβαθμό τους – με προϋπηρεσία στις Ειδικές Δυνάμεις, χωρίς ο τελευταίος αν και πτυχιούχος ΑΕΙ να έχει τη δυνατότητα ποτέ να ξαναγίνει αξιωματικός. Αλλά και στην περίπτωση του απλού καταδρομέα, πεζοναύτη ή αλεξιπτωτιστή η «τιμή» είναι ισάξια, αφού το κράτος του δίνει την ευκαιρία να προσληφθεί με μισθό πείνας και μάλιστα, συνήθως, να υπηρετεί σε ειδικές μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας, διακινδυνεύοντας περισσότερο από τους υπόλοιπους συναδέλφους του αλλά αμειβόμενος το ίδιο. 

Αν το κράτος ήθελε να ανταμείψει τους υπηρετήσαντες στις Ειδικές Δυνάμεις, θα προσμετρούσε τα μόρια σε όλους τους διαγωνισμούς προσλήψεων του δημοσίου κι όχι μόνο στις κατώτερες κοινωνικά θέσεις. Για ποιόν λόγο να μην προσμετράται η προϋπηρεσία στις Ειδικές Δυνάμεις για να γίνει κάποιος καθηγητής, δικαστής, διπλωμάτης, υπάλληλος στη Βουλή κλπ;

Άλλο κίνητρο για να υπηρετήσει κάποιος στις Ειδικές Δυνάμεις είναι η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων. Αυτό αποτελούσε πραγματικότητα μέχρι τη στιγμή που η θητεία έπεσε στους εννέα μήνες. Ο κατατασσόμενος στις Ειδικές Δυνάμεις, αν αφαιρέσουμε την βασική εκπαίδευση και τις άδειες που δικαιούται, είναι ζήτημα αν θα εκπαιδευτεί και θα ακολουθήσει τις δραστηριότητες μίας μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων για περισσότερο από 5-6 μήνες. Πιθανόν να κάνει θερινή διαβίωση αλλά όχι χειμερινή ή το αντίθετο. Πιθανόν να εκπαιδευτεί στον ορεινό αγώνα αλλά μπορεί και να είναι κωλυόμενος εκείνη την περίοδο. Πιθανόν να απολυθεί από τους Πεζοναύτες χωρίς να έχει κάνει ποτέ απόβαση ή από τους Καταδρομείς χωρίς να έχει κάνει ποτέ ανταρτοπόλεμο.

 Κι όλα αυτά γιατί η αντιμετώπισή του από τα στελέχη είναι η αντιμετώπιση του αναλώσιμου και άχρηστου για επιχειρήσεις «περαστικού», τον οποίο προτιμούν να αφήσουν να κάνει σκοπίες και αγγαρείες στο στρατόπεδο, όταν οι επαγγελματίες των Ειδικών Δυνάμεων θα ασκούνται εκτός στρατοπέδου. Οι αρμοδιότητες που θα δοθούν στον σημερινό στρατεύσιμο των Ειδικών Δυνάμεων ξεκινούν από του διαχειριστή ΚΨΜ και τελειώνουν στου σερβιτόρου των μαγειρείων της μονάδας. Φυσικά, σε περίπτωση επιθεώρησης, Στρατηγικής ή Ταξιαρχικής, θα αναλάβει όπλο-κράνος-εξάρτυση (τύπου γιλέκου για να διαφέρει από τον απλό πεζικάριο) θα μάθει απ’ έξω το ποίημα, δηλαδή τα υποτιθέμενα καθήκοντα της ειδικότητας που μόνο στα χαρτιά έχει, για να μπορεί να τα πει στον επιθεωρούντα τη μονάδα του και θα στηθεί όλο καμάρι στην παράταξη. 

Επομένως, η εκπαίδευση των στρατευσίμων των Ειδικών Δυνάμεων δεν μπορεί να συγκριθεί με την εκπαίδευση των προηγουμένων δεκαετιών. Σε περίοδο ειρήνης αυτό μπορεί να μην έχει μεγάλη σημασία, αφού η μονάδες λειτουργούν κανονικά. Όμως, αν ο μισο-εκπαιδευμένος καταδρομέας, πεζοναύτης ή αλεξιπτωτιστής κληθεί να πολεμήσει πολεμήσει, τότε είναι σίγουρο ότι θα μισο-πολεμήσει αλλά θα σκοτώθεί, κι όταν σκοτώνεσαι σκοτώνεσαι εντελώς.
Άμεσα συνηφασμένα με την εκπαίδευση είναι και η τιμή και το δικαίωμα να φέρει κάποιος τον πράσινο μπερέ. Η αλήθεια είναι ότι ο στρατεύσιμος θα τρέξει και θα ιδρώσει για να πάρει τον πολυπόθητο μπερέ, που πολλές φορές φορούσε ο πατέρας του ή και ο παππούς του. 

Μετά όμως από την απονομή, όπως προανέφερα, θα πήξει στην αγγαρεία. Το αν τελικά είναι δύσκολο να πάρει κανείς τον πράσινο μπερέ φαίνεται από το ποσοστό αυτών που κόβονται στην εκπαίδευση. Αν αφαιρέσουμε μικρό αριθμό υποψηφίων, που κόβονται για λόγους υγείας παρά τη θέλησή τους, σχεδόν όλοι παίρνουν τον μπερέ, κι αν είναι και υποψήφιοι αλεξιπτωτιστές παίρνουν και την πουλάδα. Ένα μεγάλο ποσοστό που κατατάσσεται στις Ειδικές δυνάμεις έχοντας καλή φυσική κατάσταση και γνώσεις από την προηγούμενη ενασχόλησή του με σπορ (ορειβασία, πολεμικές τέχνες, καταδύσεις κλπ) συνειδητοποιεί πολύ γρήγορα ότι αυτά που υποτίθεται ότι μαθαίνει είναι πολύ βασικά και εύκολα πράγματα, τα οποία παρουσιάζονται τεχνηέντως με έναν μανδύα τεράστιας σπουδαιότητας. 

Επομένως, πάει περίπατο και ο μύθος του κόπου και της δυσκολίας του να γίνει κάποιος κομάντο, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αξίωση να θεωρούνται ανώτεροι πολεμιστές και άξιοι σεβασμού. Οι παλαιότεροι, που εκπαιδεύτηκαν στις Ειδικές Δυνάμεις την δεκαετία του ΄90, για να μην αναφερθώ σε παλαιότερες εποχές, γελάνε όταν ακούνε τα «καψόνια» και την «ψυχολογική πίεση» που υποτίθεται υφίστανται οι σημερινοί στρατεύσιμοι για να πάρουν τον πράσινο μπερέ.

Με απλά λόγια, ο σημερινός στρατεύσιμος στις Ειδικές Δυνάμεις κατά τη διάρκεια της θητείας του θα υποστεί μία πλύση εγκεφάλου ότι είναι ανώτερο είδος πολεμιστή χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, λόγω έλλειψης εκπαίδευσης, και θα μάθει να είναι πειθαρχικός όχι γιατί πρέπει να γίνει μία πολεμική μηχανή που δεν κάνει ποτέ πίσω, αλλά γιατί πρέπει να εκτελεί οποιαδήποτε αγγαρεία χωρίς να δυσανασχετεί. Στο τέλος της θητείας του, αναλογιζόμενος αν πέτυχε αυτό που ήθελε, όταν δήλωσε εθελοντής στις Ειδικές Δυνάμεις, φτάνει στο δυσάρεστο συμπέρασμα ότι έτρεχε για ένα ψέμα. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απολυόμενος ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω του και δεν ξανασχολείται με ο,τιδήποτε θυμίζει τις Ειδικές Δυνάμεις εκτός αν αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τα μόρια που πήρε για να διοριστεί στις θέσεις που προανέφερα.

Υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό που μετά την απόλυσή του προσπαθεί να κρατήσει επαφή με τις Ειδικές Δυνάμεις, εντασσόμενο λέσχες εφέδρων καταδρομέων ή άλλους συλλόγους. Εκεί, παρότι βρίσκει τη δράση που έψαχνε αλλά δεν βρήκε στις Ειδικές Δυνάμεις – γιατί στις λέσχες μπορεί να κάνει σκοποβολή, αλεξίπτωτα, ορειβασία, σκι και άλλες δραστηριότητες που στη θητεία του τις έβλεπε με το κυάλι – μετά από λίγο καιρό συνειδητοποιεί ότι είναι ανεπιθύμητος στα στρατόπεδα των Ειδικών Δυνάμεων, που υποτίθεται ότι εκεί βρίσκεται η δεύτερη οικογένειά του, η οικογένεια των πρασινομπερέδων. 

Φυσικά είναι ευπρόσδεκτος να παρευρίσκεται σε δημόσιες εκδηλώσεις (μνημόσυνα πεσόντων καταδρομέων, αλλαγές διοικήσεων κλπ), όπου χρειάζονται χειροκροτητές και οι υπέυθυνοι δημοσίων σχέσεων των Ειδικών Δυνάμεων πρέπει να δίνουν στα ΜΜΕ φωτογραφίες με πολίτες που αγαπούν τις Ειδικές Δυνάμεις. Αλλά, όταν η λέσχη εφέδρων καταδρομέων ζητήσει να κάνει μία βολή ή να συμμετάσχει σε μία πορεία μαζί με τη μονάδα στην οποία υπηρέτησαν αρκετά μέλη της, τότε οι υπεύθυνοι κατεβάζουν όποιον στρατιωτικό κανονισμό και διαταγή βρουν, για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους. Και φυσικά πάντα υπάρχει η δικαιολογία «εμείς σας θέλουμε αλλά δεν θα δοθεί έγκριση από το ΓΕΣ/το ΥΠΕΘΑ/την πολιτική ηγεσία...».

Η μεγάλη συνειδητοποίηση της πλάνης και η απογοήτευση έρχονται όταν ο έφεδρος πλέον καταδρομέας, αλεξιπτωτιστής ή πεζοναύτης κάνει το λάθος και πάει στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική εκπαίδευση ή στρατιωτικούς αγώνες. Εκεί χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του βλέποντας πως ό,τι αυτός θεωρούσε κατόρθωμα των Ειδικών Δυνάμεων της Ελλάδας είναι μία συνηθισμένη διαδικασία ή εκπαίδευση του Πεζικού στις υπόλοιπες χώρες. Οι βολές που κάνουν οι έφεδροι των ξένων κρατών αποτελεούν όνειρο θερινής νυκτός για τους Έλληνες έφεδρους των Ειδικών Δυνάμεων, τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας τους όσο και στη συνέχεια. Εκεί καταλαβαίνει ότι ο έφεδρος των Ειδικών Δυνάμεων της Ελλάδας εξομοιώνεται το πολύ με το επίλεκτο Πεζικό των ξένων κρατών. 

Μετά από χρόνια στην εφεδρεία των Ειδικών Δυνάμεων κι έχοντας βαρεθεί πλέον την απαξιωτική συμπεριφορά των αρμοδίων προς ό,τι αυτός πιστεύει και αντιπροσωπεύει – γιατί πάντα μέσα στον καταδρομέα, πεζοναύτη ή αλεξιπτωτιστή υπερισχύει η φιλοπατρία από οποιοδήποτε άλλο κίνητρο – πλέον αποκτά το συναίσθημα της αηδίας γι’ αυτούς που εκπροσωπούν τις Ειδικές Δυνάμεις, ιδιαίτερα όταν βλέπει υψηλόβαθμους αξιωματικούς, που τους θυμάται ως νέους Ανθυπολοχαγούς και Υπολοχαγούς με ιδανικά, να έχουν καταντήσει γραφειοκράτες και να παραμένουν στις Ειδικές Δυνάμεις μόνο και  μόνο για να παίρνουν τα γνωστά επιδόματα (συντηρήσεις).

Λυπάμαι αν με τα παραπάνω δυσαρέστησα ή προσέβαλα οποιονδήποτε υπηρετεί ή υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις με οποιονδήποτε βαθμό, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να σκουπίζουμε τη σκόνη κάτω από το χαλί. Για όσους παρόλα αυτά επιλέξουν τον δρόμο των Ειδικών Δυνάμεων, αναγνωρίζω την φιλοπατρία τους και εύχομαι να βγω ψεύτης...

Χρίστος Μπίσδας

29 σχόλια:

  1. Φίλε Χρήστο έχεις απόλυτο δίκιο. Η κατρακύλα είχε ξεκινήσει ήδη 12 χρόνια πριν που υπηρέτησα εγώ, φαντάζομαι πώς θα είναι τώρα. Τιμούμε κι έχουμε στην καρδιά μας το πράσινο μπερέ αλλά κάποια στιγμή πρέπει κι η αλήθεια να λέγεται. Όλα γίνονται για το φαίνεσθαι, για να λέμε ότι έχουμε στρατό κι ειδικές δυνάμεις. Αλλά δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί που έχουν μειώσει την θητεία κι έχουν διαλύσει το στράτευμα με τα ρουσφέτια τους, φταίνε κι οι στρατιωτικοί. Δεν πρέπει στις αναφορές προς την ηγεσία να αναφέρουν νυχθημερόν την τραγική κατάσταση των μονάδων? Δεν πρέπει κάποια στιγμή να αντιδράσουν? Όλα τα θυμούνται όταν βγουν στην σύνταξη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα . Μπορείτε κύριε Μπίσδα να μας πείτε σε ποια μονάδα υπηρετήσατε ; Η σε ποια λέσχη εφέδρων καταδρομέων ήσασταν ; Μάλλον όχι γιατί δεν φαίνεται να υπηρετήσατε στις ειδικές δυνάμεις σωστά ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με όλα. Εκτός του οτί οι υπηρετούντες στις Ειδικές Δυνάμεις θα πρέπει να λαμβάνουν μοριοδότηση για σε προκηρύξεις εκτός των σωμάτων ασφαλείας. Εκεί χρειάζονταιι άλλα προσόντα, 9-12 μήνες τρέξιμο δεν ισοδυναμούν με πτυχίο ΑΕΙ.

    Πάραυτα, ακόμα και με την κατάσταση που επικρατεί, καλύτερα είναι να πάει κάποιος ΕΔ να κάνει 2 πράγματα, παρά να πάει πεζικό και να κάθεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. agapame to ethnos misoume to kratos!!!
    den mporoume na allaxoume tipota apo ola auta pou proanaferate alla den tha paw stis eidikes dunameis mipws kataferoume kati na allaxoume tha paw eidikes dunameis epeidi eimai ellinas!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. mpravo leventh mou maskari na htan k alloi san k sena

      Διαγραφή
    2. ΣΩΣΤΟΣ ετσι πρεπει ειμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ οπως εδοσαν η προγονη μας την ζωη τους για την πατριδα μας ετσι πρεπη να κανουμε και εμεις ΕΛΛΑΣ και μονο ΕΛΛΑΣ

      Διαγραφή
    3. Έτσι ΡΕ μάγκα οσοι περάσαμε από ειδηκες δυνάμεις ξέρουμε το τρέξιμο τις 50αρας το σκατο που φάγαμε και καθαρίσαμε και οι σκατοκουφαλες στα γραφεία κ τα γλυψηματοπαιδα να δίνουν και να περνούν να πενευονται που ειναι και το τι ραμπο είναι πουτανες και πουστιδες ΔΕΝ ΞΕΧΝΆΜΕ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙΣΤΟΥΣ ΑΛΟΘΡΗΣΚΟΥΣ

      Διαγραφή
  5. agapame to ethnos misoume to kratos
    eidikes dunameis tha pame epeidi eimaste ellines!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο καθένας να υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις για τους λόγους που επιθυμεί όπως και το ανάποδο να μην υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις επίσης για τους δικούς του λόγους. Θα έβλεπα ωφέλιμο το κείμενο αν δεν εντόπισα απωθημένα και προκατάληψη στην συγκεκριμένη άποψη.εντοπίζω στο όλο κείμενό αναφορά στο εργασιακό και στο ότι κάποιος δεν θα κερδίσει μόρια και μπούρδες Κ δεν θα τον βοηθήσει σε κάτι η ειδικές δυνάμεις. Χαίρω πολύ κάτι μας είπες... Αν περίμενες για να κάνεις κάτι ωφέλιμο για το κράτος την ανάλογη ανταπόδοση τότε λογικό είναι γιατί πετάμε τα σκουπίδια στους δρόμους...
    Αν και εφόσον υπηρέτησες στις καλές εποχές πια τα υπέρ?? Κάνε μια αναφορά και δώσε στοιχεία που και πότε υπηρέσες ώστε να έχει μια δύναμη ο λόγος σου. Ως τότε για μένα θα δηλώνουν απωθημένα τ λεγόμενα σου και ανακριβείς. για όσους γνωρίζουν είτε παλιος είτε νέος δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν με το κείμενο σου κ το λέω αυτό διότι συναναστρεφόμαστε κυριολεκτικά με χιλιάδες πολίτες των ειδικών δυνάμεων αλλά και χιλιάδες θαυμαστές αυτών. Στο ίντερνετ είναι η μοναδική ανάρτηση η δικιά σου η οποία μιλάει με εμπάθεια και προτρέπεις αρνητικά και επικίνδυνα. Με το σκεπτικό σου θα έπρεπε να προτείνεις να μην πάει κανείς στρατό και να μην ασχολείται κανείς με τίποτα σε αυτή την χώρα μιας και το κράτος δεν θα του το ανταποδώσει. Λυπάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι λες ρε φιλε? Για να παρεις πρασινο μπερε υποφερεις για εναν λογο,για τη πατριδα! Ειδικες δυναμεις γουσταρουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλεξιπτωτιστής και να πάρει έτσι την πουλάδα δεν παίζει. θα την πάρει αφού αφήσει λίτρα ιδρώτα μέσα στην ΣΧΑΛ. Μάλλον δεν τα ξέρεις καλά φίλε μου. Στις δυνάμεις των αλεξιπτωτιστών εκπτώσεις δεν υπάρχουν. Μετά στην ΜΑΛ Θα κάνεις σκοπιά και αγκαρία όμως κάθε μα κάθε μέρα θα κάνεις εκπέδευση + τα αμφίβια που βαράει ΛΑΕ συνέχεια λόγο των Τούρκων. 291 εσσο 305 σβεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΕΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ !

    Η ΠΙΟ ΔΟΞΑΣΜΕΝΗ ΦΥΛΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ !

    Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ .

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ ! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κατι αλλο που θα θελα να ρωησω, οσον αφορα το φαγητο στον κανονικο στρατο ικαιουσαι μονο 1 πιατο στην λεσχη στις ειδικες δυναμεις ισχυει παλι το ιδιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απο οτι λέτε στις ειδικές δυνάμεις πλέον κάποιος μαθαίνει τα βασικά (1-2 πράγματα). Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος μπορει να επυτιχει στην θητεία του, Οχι σε κάποιον επαγγελματικό τομέα αλλα για δικο του προσωπικό συμφέρον (για τον εαυτό του), αν θα μάθει πράγματα μέσα απο τις ειδικές δυνάμεις;
    Και 2 πράγματα ακόμα επέλεξα τον Γενάρη για αλεξιπτωτιστής και θελω να ξερω αμα γίνετε να αλλάξω. Την θητεία μου θελω να την υπηρετήσω το έτος 2018-2019. Επίσης σκέφτομαι αυτον τον 1 χρονο που θα εχω παρει αναβολή να ασχοληθώ γενικά με τα όπλα σε καποια σχολή, θα βοηθήσει αυτο; θα εχει πράγματα να μου πρόσφερει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σας,
    Θα ήθελα να μου λύσετε κατι απορίες που αντιμετωπίζω σε σχέση με την θητεία που σκέφτομαι να πραγματοποιήσω υο έτος 2018-2019. Τον Γενάρη δήλωσα αεροπορία και θα ήθελα να ξερω αμα μπορω να το αλλάξω σε ΕΔ. Επίσης αυτον τον ενα χρονο που θα κάθομαι θα ήθελα να εγραφω σε καποια σχολή στην οποία εχει να κανει με τα όπλα, θα με βοηθήσει αυτο στην θητεία μου;
    Και ακόμα θα ήθελα να ξερω αμα απο ΕΔ θα μπορω να μάθω παραπάνω πράγματα, να επυτιχω σε σχέση με αλλα άτομα; Να αποκτήσω γνώσεις όπου σε σχέση με το εξωτερικό να ειναι ισοδύναμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ το άρθρο είναι του 2013 αλλά θα έρθουμε σε επαφή με τον αρθρογράφο αύριο κιόλας για να σας δώσει απαντήσεις. Ενδεχομένως να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  13. Και εγώ πήγα στρατό μετά από σπουδές (πολυτεχνείο) το 1999 (259 σειρά).
    Για τους περισσότερους ο στρατός θεωρείται χαμένος χρόνος, και εγώ είπα να πάω Ε.Δ. μπας και κάνω ή δω και κάτι παραπάνω.
    Στην αρχή στο ΚΕΕΔ ψιλό απογοητεύτηκα να σας πω την αλήθεια, και είπα θα πάω και Αλεξίπτωτα (για τα ΟΥΚ δεν θα το κρύψω ότι ψιλό ψάρωσα με αυτά που άκουγα) για να δω αν και εκεί είναι μούφα.
    Όμως φιλαράκια μέσα από αυτό το πείραμα που ξεκίνησα, ανακάλυψα πάρα πολλά και γούσταρα τρελά, και αν ήμουν πάλι νέος στο ΚΕΕΔ θα δήλωνα και για ΟΥΚ που λέει ο λόγος.
    Εγώ έτσι το είδα.(18 μήνες αν θυμάμαι καλά, και δεν κατάλαβα για πότε πέρασαν). Μακάρι να είχα χρόνο να πέρναγα όσα περισσότερα σχολεία μπορούσα.
    Ο Διοικητής στο ΚΕΕΔ σχεδόν με παρακαλούσε να γίνω Εφ. Αξ/κος αλλά επειδή ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι μετά δεν θα κατάφερνα να γίνω αλεξιπτωτιστής δεν πήγα για Εφ. Αξ/κος και τελικά έγινα αλεξιπτωτιστής και λοχίας.
    Μας τα παρουσιάζει πολύ μαύρα ο φίλος μας και είναι κρίμα που ήταν/είναι και έφεδρος αξιωματικός τον Ειδικών Δυνάμεων.
    Αν και πιστεύω ότι οι έφεδροι αξιωματικοί έστω και να μην είναι Ε.Δ. έχουν υψηλό φρόνημα και ηθικό.
    Όσες φορές κατά τύχη έχω συναντήσει έξω πρώην καταδρομέα, πάντα διακρίνω αυτή την λάμψη στο βλέμμα. Και βέβαια δεν το συζητώ για το όταν ήμουν φαντάρος και έτυχε λόγο εκπαιδεύσεων να βρεθώ με άλλα απλά φαναράκια. Τα λυπόμουν που είχαν χάσει την ευκαιρία που είχα εγώ να πάνε στις Ε.Δ. και να μην έχουν αυτή την βαρεμάρα και την απογοήτευση στο βλέμμα τους, που δεν την έβλεπες επ ουδενί σε μονάδα καταδρομών.
    Πράγματι φαίνονται αλλαγμένα τα πράγματα έστω και μόνο με την διάρκεια της θητείας, αλλά η ψυχάρα που χτίζεται στις ειδικές δυνάμεις θέλω να πιστεύω ότι παραμένει.
    Και ναι δεν πας εκεί για τα όποια μόρια ή λεφτά συντήρησης. Πας γιατί γουστάρεις. Και αν το κάνετε θα βρείτε πάρα πολλούς που θα σας κοιτάζουν περίεργα. Αλλά έτσι είναι. Λίγοι και καλοί(τρελοί).
    Άντε γιατί έτσι όπως πάνε τα οικονομικά της πατρίδος βλέπω να κόβουν και τους έφεδρους από τους αλεξιπτωτιστές.
    Ελπίζω να κατάφερα να μεταφέρω λίγο από το πώς νιώθει ένας πρώην τρελαμένος.

    Αυτά τα ολίγα μελλοντικά κομμάντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όπως προηγούμενος διαφώνησα μαζί του και τον βρήκα υπερβολικό, έτσι και τώρα θα πρέπει να παραδεχτώ (αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο βέβαια) ότι είχε δίκιο στο παρακάτω άρθρο: http://www.elkosmos.gr/apokalypsi-o-ek-iche-provlepsei-tin-echmalosia-ellinon-stratiotikon-ston-evro-apo-to-2017/
    Αλλά και πάλι αυτό δεν παύει να τον κάνει υπερβολικό στην αρχική του θέση. Γιατί από εκεί που πάει να πει κάτι σωστό, καταλήγει να χάνει το δίκιο του λέγοντας κάποιες υπερβολές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Γιατί να μην στείλετε το παιδί σας στις Ειδικές Δυνάμεις.."
    Λεμε "παιδι" εναν ενηλικα που εχει ηλικια (υπευθυνοτητα) να χρεωθει ενα οπλο.
    Λεμε "στελνουμε στις Ειδικες Δυναμεις" την πιθανοτητα να επηρεασουμε την επιλογη του αν θα λουφαρει για να γινει "ελληνακος" ή αν θα υπηρετησει συνειδητοποιωντας την σημασια της λέξης.
    Απο το τροπο εκφρασης φαινεται οτι η ζημια εχει γινει.

    Το χρεος στη πατριδα σου δεν εχει ανταποδοτικοτητα με μορια φιλε Χριστο.
    Τα μορια που ανεφερες δε θα επρεπε καν να υπαρχουν γιατι χειροτερευουν τη ποιοτητα των επιλαχοντων.
    Οποιος θελει καριερα μπορει να δωσει για ευελπιδων η υπαξιωματικων. Δεν ειναι θητεια ειναι επαγγελμα.
    Η ηλικια στην οποια καταταχθηκες σε εκανε να συνειδητοποιησεις το χαλι στο οποιο εχει οδηγησει ο τακτικισμος των ανωτατων αξιωματικων τις ειδικες δυναμεις, Τα προβληματα των ΕΔ δεν εχουν σχεση με την αντιληψη του γιατι υπηρετω στον ΕΣ.

    Αν δεχτουμε οτι οντως οι ειδικες δυναμεις ειναι ευρωπαικο επιλεκτο πεζικο οποτε δεν αξιζει να παμε λογω χαμηλης ανταποδοσης, τοτε πρεπει να προτεινουμε το Ι5. Γιατι; Γιατι το Ι5 δε σε χειροτερευει τουλαχιστον οπως σε χειροτερευει η απλη θητεια με τη συνεχη αδικια την οποια βιωνεις με τις ατελειωτες αγγαρεις υπηρεσιες και δυσμενεις μεταθεσεις που χρωνονται οι πολλοι για χαρη καποιων λιγων σε ενα στρατοπεδο χωρις εθελοντες αλλα με περαστικούς.

    Εχω επισης καταταγει στα 29 μετα απο σπουδες. Απεριψα και εγω επιλογη Εφεδρ Αξιωμ και επελεξα και εγω τη ΣΧΑΛ. Εχω υπηρετησει στη 2η ΜΑΛ 14 μηνες 95ΒΕΣΣΟ.
    Ναι δεν ηταν οπως στις ταινιες ομως ηταν απο τα διδακτικοτερα πραγματα οχι σε μεθοδολογια αλλα στο να συνειδητοποησεις τη δυναμη της αφοσιωσης και τη δυναμη της ομαδας. Δεν μετανιωνω γιατι βρισκομουν αναμεσα σε "παιδια" - εθελοντες που ειχαν σπιθα στα ματια τους και οχι σε "φυλακισμενους" της υποχρεωσης αυτης, Το μυστικο ειναι οχι μονο να το θελεις αλλα και να ξερεις το γιατι.
    Λυπαμαι που ενας λοχιας αλεξιπτωτιστης μπορει να γραφει ενα τετοιο αρθρο χωρις να αναλογιζεται τις συνεπειες που εχει στο μυαλο των 19χρονων φιλων μας που μεσα τους παλευει ο παρτακιας με τον ιδεαλιστη.
    Σε παρακαλω φιλε Χριστο σκεψου βαθυτερα και ανακαλεσε τουλαχιστο τον τιτλο του αρθρου.

    Αυτα, αν το καθηκον δεν εχει παραληφθει απο την επομενη εκδοση του Μπαμπινιωτη και η σημαια δεν ειναι υφασμα.

    Δημητρης Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Oxi re file na pas gt na mhn pas dn tha se fanee!!!!kai dn eimai strautokaulos mhn pareksigithoume..alla apo to na kathese na mazeueis gopes...toulaxiston ekei tha matheis 2-3 pragmata parapanw!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. δεν ειναι ετσι και εγω Υπηρέτησα την θητεία μου ως Έφεδρος Αξιωματικός στις Ειδικές Δυνάμεις δεν εινα ετσι τα πραγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τα παραλες τα πράγματα δεν είναι έτσι κάνεις λάθος . Δεν ξέρω επίσης πόσο μπορείς να αποκαλείς τον εαυτό σου έφεδρο αξιωματικόαξιωματικόετα από όλα αυτά που έγραψες . Λάθος . Προπαγανδιστικο κείμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π