Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Οι Θεσσαλονικείς πρέπει να κάνουν επιλογή ήθους και αξιοπρέπειας


Γ. Κουριαννίδης: ’Οι Θεσσαλονικείς πρέπει να κάνουν επιλογή ήθους και αξιοπρέπειας’

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης, παραχώρησε στο www.marketnews.gr, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη πόλη ελληνική» και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Κουριαννίδης.  Μεταξύ άλλων, τόνισε: Ο κ. Μπουτάρης ήρθε για να προβεί σε θεσμικές παρεμβάσεις, χαρακτηριστικές των ιδεοληψιών του όσο και των σχεδιασμών των ανθρώπων και των φορέων που τον στηρίζουν. Η ανατροπή της χυδαιότητας που εισέβαλε στον
Δήμο μας αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μας. Το ξήλωμα των προσώπων και των δομών, που λυμαίνονται χρήματα και μέσα προβολής και προώθησης ιδιοτελών συμφερόντων και επιδιώξεων, είναι επιβεβλημένο να γίνει αμέσως".

Της Άντζελας Πεϊτση

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στη λήψη της απόφασης να κατέρθετε στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές?

Έχω μία συνεχή επαφή με τα δημοτικά πράγματα εδώ και 12 χρόνια, από το 2002 που διεκδίκησα για πρώτη φορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Έκτοτε, θήτευσα ως δημοτικός σύμβουλος με τη συμμετοχή μου στα ψηφοδέλτια του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Στέλιου Παπαθεμελή. Θεωρώ πως έφτασε πια η στιγμή να αξιοποιηθεί αυτή η εμπειρία μου καταθέτοντας μία ώριμη και σοβαρή πρόταση για το μέλλον της πόλης μας.

Τι καινοτόμο και τι καινούριο πιστεύετε πως θα προσφέρετε στους Θεσσαλονικείς?

Δεν είμαστε άγνωστοι στη Θεσσαλονίκη, κυρία Πεΐτση. Γνωριζόμαστε. Γι αυτό και πρέπει να κάνουμε πια μία επιλογή χρήσιμη για την πόλη τιμώντας πρώτα από όλα τους ίδιους μας τους εαυτούς. Μετά από μία πολυετή διαχείριση καταχρήσεων και αλαζονείας, αλλά και από μία σύντομη διαχείριση ευτελισμού και ανθελληνισμού, νομίζω πως έφτασε πια η στιγμή να προχωρήσουν οι δημότες της Θεσσαλονίκης σε μία επιλογή ήθους και αξιοπρέπειας, εντιμότητας και ανιδιοτέλειας. Αυτά είναι τα καινοτόμα και καινούργια που έχουμε να προσφέρουμε οι συνεργάτες μου κι εγώ. Όμορφα λόγια και εντυπωσιακές προτάσεις βρίσκει πια κανείς ακόμη και σε μορφή φασόν στο Διαδίκτυο. Ανθρώπους, όμως, που θα σεβαστούν την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη των πολιτών, δύσκολα μπορεί πια να βρει κανείς. Αυτά εγγυόμαστε, μέσα από μία πατριωτική προσέγγιση των προβλημάτων του Δήμου, αλλά και με ένα πλήρες κοινωνικό πρόγραμμα.

Ποια είναι τα κριτήρια της επιλογής των ατόμων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο σας? Θα υπάρξουν "ονόματα - εκπλήξεις"?

Να πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις ήθους, εντιμότητας και αξιοπρέπειας. Να ζουν για τις ιδέες τους και όχι από τις ιδέες τους. Από την εργασία τους και όχι από κρατικά τροφεία. Για την πολιτική και όχι από την πολιτική. Δεν ξέρω τί εννοείτε «ονόματα – εκπλήξεις». Αν αποτελεί έκπληξη το να είναι κανείς έντιμος και ηθικός, τότε ναι, θα έχουμε 150 εκπλήξεις στο ψηφοδέλτιό μας. Σίγουρα, όμως, δεν θα προσφύγουμε σε πρακτικές ονομάτων – σταρ για άγρα ψήφων εντυπωσιασμού, όπως κάνουν δυστυχώς ακόμη και κόμματα τα οποία ευαγγελίζονται κατά τα άλλα την κατάργηση τέτοιων πρακτικών.

Η "αξιοπρέπεια" της Θεσσαλονίκης -κατά κοινή ομολογία- έχει διασυρθεί από το νυν Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη. Ποιες είναι οι προσωπικές σας ενέργειες για την αποκατάσταση της υπάρχουσας κατάστασης?

Ο κ. Μπουτάρης ήρθε για να προβεί σε θεσμικές παρεμβάσεις, χαρακτηριστικές των ιδεοληψιών του όσο και των σχεδιασμών των ανθρώπων και των φορέων που τον στηρίζουν. Η ανατροπή της χυδαιότητας που εισέβαλε στον Δήμο μας αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μας. Το ξήλωμα των προσώπων και των δομών, που λυμαίνονται χρήματα και μέσα προβολής και προώθησης ιδιοτελών συμφερόντων και επιδιώξεων, είναι επιβεβλημένο να γίνει αμέσως.

Ποια είναι τα προβλήματα που έχετε ιεραρχήσει και χρήζουν άμεσης επίλυσης?

Ό,τι απασχολεί την καθημερινότητά μας. Μαγικό ραβδάκι δεν έχουμε, βεβαίως. Έχουμε όμως όραμα για την πόλη, μακρόπνοο σχεδιασμό και θέληση. Η επίλυση των προβλημάτων μιας μεγαλούπολης δεν είναι δυνατόν να εστιαστεί σε έναν μόνο δήμο της, έστω κι αν αυτός είναι ο κεντρικός Δήμος της Θεσσαλονίκης, ένας περίκλειστος, όμως, Δήμος, χωρίς δυνατότητες μονομερούς αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού, της στάθμευσης, της ρύπανσης, των απορριμμάτων, της εγκληματικότητας, της ανεργίας, των αδέσποτων ζώων κ.λπ. Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν μέσα από ένα όργανο ισότιμης συμμετοχής όλων των δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, τη «Διαδημοτική Θεσσαλονίκη», τη Θεσσαλονίκη δλδ των δημάρχων, που θα κληθούμε να υλοποιήσουμε ό,τι μας αρνήθηκε η κεντρική εξουσία, τη μητροπολιτική διαχείριση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων μας.

Με δεδομένη την οικονομική κρίση, που πιστεύετε πως θα πρέπει να εστιάσετε και να ρίξετε το βάρος της αυτοδιοικητικής πολιτικής?

Πρωτίστως, βεβαίως, στην κοινωνική πολιτική. Και φυσικά δεν νοείται ως κοινωνική πολιτική η καθιέρωση συσσιτίων! Αλίμονο αν αυτό είναι το όραμά μας για την πόλη και τους ανθρώπους της. Αυτή είναι απλώς μία ελάχιστη υποχρέωσή μας σε κάποιους αναξιοπαθούντες συμπατριώτες και συμπολίτες μας. Εμείς οραματιζόμαστε δουλειές για όλους τους Έλληνες στα δημοτικά έργα, που θα διασφαλίζεται με τη σχετική «ρήτρα εργασίας» που θα καθιερώσουμε, προγράμματα στήριξης τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών, αλλά και των εγγάμων ζευγαριών, φορείς υποβοήθησης νέων επαγγελματιών και ανάπτυξης καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών, απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη όλων των δημοτών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, αλλά και όσων συμμετέχουν σε «πράσινα» προγράμματα ή προγράμματα εθελοντισμού, ειδικά προγράμματα για αστέγους, ηλικιωμένους και επαίτες, αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης,α κόμη και την ανάπτυξη κοινωνικού νομίσματος στα πρότυπα πολλών άλλων χωρών. Αυτές πρέπει να είναι οι απαντήσεις των τοπικών κοινωνιών, που από τη φύση τους αποτελούν ακόμη θύλακες αντίστασης στην επιχειρούμενη παγκόσμια ισοπέδωση. Αυτές τις δυνάμεις θα αναδείξουμε, θα στηρίξουμε και φιλοδοξούμε να πορευθούμε μαζί για ένα καλύτερο αύριο.

Ο "Καλλικράτης" απέτυχε στην εφαρμογή του, με πολλά κενά και περιορισμούς να έχουν καταγραφεί κατά την πρώτη του εκτέλεση. Ποια πιστεύετε πως είναι πλέον, τα περιθώρια "ελιγμού" άσκησης της αυτοδιοικητικής πολιτικής, από τους τοπικούς άρχοντες?

Η μέγγενη της κεντρικής εξουσίας είναι πλέον ασφυκτική για την τοπική αυτοδιοίκηση. Παρά ταύτα, πιστεύουμε ότι δυνατότητες υπάρχουν. Η Θεσσαλονίκη των δημάρχων μπορεί και πρέπει να δώσει τις απαντήσεις στις προκλήσεις των καιρών μας. Συζητούμε με υποψηφίους αλλά και με εν ενεργεία δημάρχους άλλων δήμων της Θεσσαλονίκης και σφυρηλατούμε από τώρα δεσμούς για μία κοινή αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Με κοινό πνεύμα και βούληση πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πολεμήσουμε τις παθογένεις και να επιβάλουμε αλλαγή πλεύσης.

Η υποψηφιότητά σας, τι θα προσδώσει στην προεκλογική περίοδο?

Τουλάχιστον ενδιαφέρον! Εισπράττουμε ενθουσιασμό, πολύπλευρες στηρίξεις και τη βεβαιότητα ότι οι προσδοκίες όλων αυτών των ανθρώπων θα δικαιωθούν ψηφίζοντας την κίνησή μας.

Μέχρι στιγμής, σαφή πολιτική στήριξη, με αποφάσεις των κεντρικών τους οργάνων, έχουν δηλώσει τα κόμματα «Εθνικό Μέτωπο» και «Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας», ενώ δήλωση στήριξης έχει καταθέσει και ο πρώην υπουργός κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης. Επίσης, η τοπική οργάνωση του κόμματος «Κοινωνία – Συνεχιστές του Καποδίστρια» έχει εκφράσει τη βούλησή της να στηρίξει την προσπάθειά μας. Δεν σταματούμε όμως εδώ. Σύντομα θα υπάρξουν και άλλες στηρίξεις που θα κάνουν ιδιαίτερη αίσθηση.

Αν δεν εκλεγεί Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, "ποιον και αν" θα επιλέξτε να στηρίξετε στο δεύτερο γύρο?

Σίγουρα δεν θα είμαστε αμέτοχοι στην κατάθεση της γνώμης μας για το ποιος και αν πρέπει να είναι ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης για τα επόμενα 5 χρόνια. Αυτό θα εξαρτηθεί από το ποιός από τους υποψηφίους θα πληροί περισσότερο τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει. Πάντως, επιδίωξή μας είναι να είμαστε στη θέση όχι αυτών που θα κρίνουν αλλά αυτών που θα κρίνονται κατά τον 2ο γύρο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π