Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Το Βερολίνο αρχίζει να τα βρίσκει... κάπως σκούρα


του Γ. Αγγέλη 
Η ένταση στο εσωτερικό της γερμανικής συγκυβέρνησης έχει αρχίσει να ανεβαίνει καθώς η ύφεση αφήνει το αποτύπωμά της στην πλεονασματική γερμανική οικονομία. Η πτώση στους δείκτες των βιομηχανικών παραγγελιών και την παραγωγή επιβεβαιώνει για τους διεθνείς αναλυτές την σταδιακή αναστροφή της προσδοκίας των αγορών για ανάκαμψη στην Ευρώπη με επικεφαλής την Γερμανία μετά το άσχημο πρώτο εξάμηνο.
Το γεγονός ότι τα αρνητικά σημάδια στην γερμανική οικονομία αρχίζουν να ακολουθούν εκείνα της Γαλλίας και Ιταλίας, οδηγούν στο ξεθώριασμα της αρχικής εκτίμησης ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να ποντάρει στην αναθέρμανση της γερμανικής οικονομίας. Οι αναλύσεις των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών

καταγράφουν μάλιστα τα πρώτα σημάδια επίμονης εξόδου κεφαλαίων από την Ευρωζώνη μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από την ευρωπαϊκή αποταμίευση και τα πρωτοφανή εμπορικά της πλεονάσματα των τελευταίων ετών (κατά βάση από την Γερμανία).

Το κλίμα αυτό έχει αυξήσει κατακόρυφα τις εντάσεις όχι μόνο μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας με το Βερολίνο – σαφή σημάδια της είχαμε και χθες στην Σύνοδο για την απασχόληση στο Μιλάνο – αλλά και στο εσωτερικό της γερμανικής καγκελαρίας μεταξύ χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών.

Στελέχη των χριστιανοδημοκρατών – σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού οικονομικού Τύπου – αναζητούν λύσεις στο πλαίσιο των ορίων της πολιτικής που έχει θέσει η Angela Merkel για ενίσχυση των επενδύσεων. Η σοσιαλδημοκρατική πτέρυγα της συγκυβέρνησης ωστόσο, σχεδόν στο σύνολό της, αντιδρά επιμένοντας ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής και να στηριχθεί η εσωτερική καταναλωτική δαπάνη, δίνοντας μάλιστα ανοικτή στήριξη στην «γραμμή Draghi» για περαιτέρω χαλάρωση τόσο της νομισματικής όσο και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Η γερμανική οικονομία επίσης παρά την μεγάλη διαφορά της από τις οικονομίες της Γαλλίας και της Ιταλίας, φαίνεται ότι τελικά δεν μπορεί να επωφεληθεί από την διολίσθηση του ευρώ καθώς τα όποια οφέλη της εξανεμίζονται λόγω της ανάλογης τάσης στο γιέν.

Παράλληλα η «ζημιά» από την σύγκρουση με την Ρωσία φαίνεται να αφήνει βαθύτερα σημάδια στην οικονομίας της από όσα αρχικά είχαν υποτεθεί.

Η παρατηρούμενη μάλιστα «έξοδος» κεφαλαίων που μέχρι πρόσφατα προτιμούσαν την ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων παρά τις σχεδόν μηδενικές αποδόσεις τους, επηρεάζει το εσωτερικό τοπίο αυξάνοντας τις πιέσεις στην Καγκελαρία.

Πληροφορίες του capital.gr αναφέρουν ότι η πίεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης «δεν έχει πάρει διαστάσεις κυβερνητικής κρίσης, αλλά είναι πρωτόγνωρη και διευρύνεται όσο οι δείκτες της οικονομίας διολισθαίνουν σε επικίνδυνα μονοπάτια…». Κατά πως φαίνεται το 2014 επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις, ενδείξεις για τις οποίες αναμένεται να καταγραφούν στην συζήτηση για την κρίση που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.


Πηγή


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π