Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Ρε σεις! Θα δείτε επί τέλους την ουσία;


γράφει ο Φώτης Σακελλιάδης
Μας έχουν πρήξει τα συκώτια από χθες το βράδυ οι «ντεμεκ» αναλυτές των αποτελεσμάτων του χθεσινού Eurogroup.
Οι Γερμανοί  (Bild) κάνουν λόγο επίσης για στροφή 180 μοιρών της ελληνικής κυβέρνησης από τη ρητορική του τέλους της λιτότητας στη δέσμευση να μην ανατρέψει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Σημειώνει, επίσης, την ελληνική δέσμευση να αποπληρώσει τις οφειλές της στους πιστωτές της.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό  Spiegel αποκαλύπτεται και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων: αναφερόμενο στις πεντάωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γράφει ότι κατέληξαν σε ένα κείμενο «με το οποίο μπορούμε όλοι να ζήσουμε όμορφα» όπως σχολίασε μέλος της γερμανικής αποστολής.

Οι εγχώριοι ΠασοκοΝουΔούλοι μιλούν για συνέχιση του μνημονίου και ήττα της Ελληνικής Κυβέρνησης.  Σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή, τα γαλαζοπράσινα «παπαγαλάκια» έσπευσαν, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup της Παρασκευής, να κάνουν λόγο για κωλοτούμπα.
Οι ξένοι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν λύθηκε τίποτα ουσιαστικό στο χθεσινό Eurogroup. «Δελφικό διάβημα» το αποκαλεί ο Νομπελίστας Πωλ Κρούγκμαν στους New York Times.
Πέρα από όλα αυτά το πραγματικό αποτέλεσμα έχει ως εξής:
  1. Τα σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα με τη το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 συμπεριλήφθηκαν πάλι, κάτι που ενδεχομένως δίνει την δυνατότητα στη Γερμανία να ισχυριστεί κατ’ επίφαση ότι  η σκληρή στάση της έπιασε τόπο.
  2. Η Ελλάδα στην ουσία κέρδισε 4 μήνες χωρίς πρόβλημα ρευστότητας υπερπηδώντας την «παγίδα της 28ης Φεβρουαρίου που τόσο άκομψα είχε στηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεννόηση με Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε.
  3. Η Ελλάδα, υποτίθεται «στα πλαίσια των στόχων της προηγούμενης συμφωνίας» δίνει τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΕΚΕΙΝΗ μέχρι την Δευτέρα. Στην ουσία παίρνει το πράσινο φώς ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ εφ’ όσον μένει μέσα στους στόχους του προϋπολογισμού.  Μα αυτό ήθελε η Ελληνική Κυβέρνηση! Απλά το βάφτισαν «Μέτρα στα πλαίσια των στόχων της προηγούμενης συμφωνίας με μεγάλη ευελιξία» για να έχουν και τους Γερμανούς ευχαριστημένους!
  4. Η Ελλάδα πέτυχε να επιλέξει μόνη της τα μέτρα που θέλει για τον εαυτό της (και τελικά μπορεί να πετύχει την ευελιξία όσον αφορά τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος), χωρίς να ξανακουστούν οι λέξεις Τρόικα και Μνημόνιο.
  5. Το Eurogroup πέτυχε να περιχαρακώσει τα χρήματα από τον EFSF στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να είναι διαθέσιμα μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στη διακριτική ευχέρεια της ΕΚΤ. Από την άλλη μεριά η Ελλάδα πέτυχε να δει αυτό να συμβαίνει δηλ. αυτά τα χρήματα να είναι στη διάθεσή της για το υπόλοιπο διάστημα.
  6. Η προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης  ήταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ, χωρίς άλλες θυσίες. Και αυτό ακριβώς επιτυγχάνεται με τη συμφωνία των Βρυξελλών της 20ής Φεβρουαρίου: τόσο η παραμονή στην ευρωζώνη όσο και η αποφυγή νέων υφεσιακών μέτρων, τουλάχιστον για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Και κάτι παραπάνω: Εφαρμογή των μέτρων που θέλει η Ελληνική Κυβέρνηση  χωρίς επιβολή τους από καμία Τρόικα!

Όταν μπαίνεις σε μία μάχη μόνος έναντι 18, και βγαίνεις έχοντας πετύχει τα παραπάνω, πως θα το έλεγες;
Σίγουρα όχι κωλοτούμπα κ. Σαμαρά1
Εν κατακλείδι ήταν :
  1. Μια μεγάλη νίκη για την Ελλάδα: κατάφερε μόνη, απέναντι σε όλους, να παραμείνει  στην Ευρωζώνη, να περάσει τα μέτρα που θέλει (την Δευτέρα), να περιφρουρήσει τα 11,4 δις του ΤΧΣ, (έστω μέσω EFSF), να εξασφαλίσει ρευστότητα για 4 μήνες, να πετύχει την ευελιξία όσον αφορά τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, να κερδίσει 4 μήνες για να προετοιμάσει την συμφωνία που θέλει για την ανάπτυξη και το Χρέος.
  2. Μια μεγάλη νίκη για την Γερμανία: κατάφερε με λεονταρισμούς, με μηχανορραφίες, με «διπλά έγγραφα», με πισωγυρίσματα, με εκβιασμούς, με ότι τρόπο διέθετε, να «σώσει» το Ευρώ, να διατηρήσει την ενότητα στην Ευρωζώνη, να επιβεβαιώσει τον ηγετικό της ρόλο μέσα στο Eurogroup (δίνοντας όμως στον Νομπελίστα Κρούγκμαν την αφορμή να τους χαρακτηρίσει «ΗΛΙΘΙΟΥΣ»).  Κατάφερε εν τέλει να σώσει το ευρώ, χωρίς να δώσει την «μάχη του Κούρσκ*»!

Ρε σεις! Θα δείτε επί τέλους την ουσία;
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*  Πριν λίγες μέρες ο «Γερμανός» Gunnar Beck, καθηγητής στο London University είχε δηλώσει:
«Oι ηγέτες της Γερμανίας δεν μπορούν να αφήσουν την Ελλάδα να βγει από το ευρώ και οι Έλληνες το γνωρίζουν. (Oι ηγέτες της Γερμανίας ) θα πεθάνουν σε ένα χαντάκι υπερασπιζόμενοι το ευρώ. Αυτό είναι το Ανατολικό Μέτωπό μας, η Μάχη του Κουρσκ και πολύ φοβάμαι ότι θα λήξει με μια άνευ όρων παράδοση για τη Γερμανία».










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π