Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Αναβίωσις… (του Γιώργου Τσιτώνα)


Πριν καμιά εβδομάδα περίπου βρισκόμουν στην παραλία της Νέας Περάμου, Μεγάλο Πεύκο για όσους είχαμε την τιμή να φορέσουμε τον πράσινο μπερέ. Κουβεντιάζοντας με έναν καλό συνάδελφο για το πόσο κοντά βρίσκεται η απέναντι ακτή της Σαλαμίνας, αναβιώσαμε με την φαντασία μας σκηνές από την Ναυμαχία που έμελλε να σταματήσει την θυελλώδη προέλαση των βαρβάρων..!
  Tην -ανήκουστη για τα έθιμα της εποχής- εκτέλεση του Πέρση απεσταλμένου που ζήτησε Γη και Ύδωρ από τους Αθηναίους, διότι όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, στο βίο του Θεμιστοκλή (6,4,2): “Επαινείται δ’ αυτού και το περί τον δίγλωσσον έργον εν τοις πεμφθείσιν υπό βασιλέως επί γης και ύδατος άτησιν. Ερμηνεία γαρ όντα συλλαβών δια ψηφίσματος απέκτεινεν ότι φωνήν Ελληνίδα βαρβάροις προστάγμασιν ετόλμησε χρήσαι”!!

Τις στιγμές έντασης μεταξύ των Ελλήνων για τo κατά πόσον έπρεπε η όχι να δοθεί εκεί η μάχη, τις κόντρες με τον ίδιο τον Αρχηγό του Στόλου Ευρυβιάδη, με τον Αδείμαντο, με τον τριήραρχο Αρχιτέλη που ζητούσε τους μισθούς των ναυτών του… Από το τέχνασμα της κλοπής του Γοργόνειου μέχρι την συμφιλίωση με τον Αριστείδη για το καλό της Πόλης, από τις πράξεις της πανέξυπνης Αρτεμισίας μέχρι την χρήση.. πυραύλων που αναφέρει ο Πλούταρχος στον Βίο του Θεμιστοκλή, ο Ηρόδοτος στο 8ο κεφάλαιο της Ιστορίας του που μάλιστα περιγράφει ότι ένας Αθηναίος εξόριστος ο Δίκαιος μαζί με τον Σπαρτιάτη εξόριστο Δημάρατο ήταν στο Θριάσιο πεδίο εκείνη την ώρα και όταν ο Δημάρατος βλέποντας το νέφος ρώτησε τι είναι αυτό ο Δίκαιος που ήταν μυημένος (Ελευσίνια Μυστήρια) του είπε ότι αν αυτό πάει στα πλοία θα τα καταστρέψει, ενώ και ο Παυσανίας στα Αττικά αναφέρει ότι ταυτόχρονα παρουσιάστηκε και ένας.. δράκος ο οποίος βούλιαζε τα πλοία. “Ναυμαχούντων δε Αθηναίων προς Μήδους δράκοντα εν ταις ναυσί λέγεται φανειναι”. 

Όταν αργότερα μάλιστα ρώτησαν το μαντείο τι ήταν αυτά που είδαν πήραν την απάντηση ότι ήταν ο Κιχρέας, ο πρώτος βασιλιάς της Σαλαμίνας! Τουλάχιστον το παπαδαριό της εποχής βοηθούσε στις δύσκολες στιγμές τον κοσμάκη, χωρίς απαραίτητα να του λέει την αλήθεια για το καθετί. Αυτήν, την μάθαιναν μόνον οι μεμυημένοι, και πολύ σωστά. Πόσα ναυάγια θα κρύβει το σημείο, πόσα κτερίσματα από τους χιλιάδες νεκρούς, τι πλούτος θαμμένος και ανεκμετάλλευτος..


  Και εδώ μια τρελή ή ίσως και ρομαντική σκέψη μας ήρθε στο μυαλό.. Τι θα συνέβαινε αν-σε ένα παράλληλο σύμπαν με Εθνική Κυβέρνηση- γινόταν ετησίως αναπαράσταση της Ναυμαχίας;; Με ναυπήγηση 100-200 τριηρών από την μια, και αντιγράφων Περσικών πλοίων από την άλλη! Το κόστος τους είναι ακριβό λέτε? Δεν πιστεύω να υπήρχε έστω ένας εφοπλιστής που να μην ήθελε να ανακηρυχθεί τριήραρχος!! Άραγε πόσες εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος θα μαζεύονταν και από τις δυο μεριές του κόλπου να παρακολουθήσει ένα τέτοιο υπερθέαμα; Ορδές τουριστών!!! Έσοδα για τα κρατικά ταμεία από παντού!! Από εισιτήρια μέχρι αναμνηστικά μπλουζάκια και κάθε είδους αντικείμενα μέχρι τηλεοπτικά δικαιώματα κοκ. Από ένα και μόνο περιστατικό της ένδοξης μας Ιστορίας, μέσα σε ένα εορταστικό 3ήμερο πχ τα έσοδα, με την κατάλληλη διαφήμιση στο εξωτερικό, θα ήταν ανυπολόγιστα! Οι κωπηλάτες με ρούχα εποχής, ελιγμοί, ακόμα και εμβολισμοί ομοιωμάτων!!!

 
Ο νους μας δουλεύει συνειρμικά, δίδασκε ένας καλός μου καθηγητής στο Λύκειο, οπότε τι και αν κάναμε το ίδιο και στον Μαραθώνα..;; Στις Πλαταιές;; Στις Θερμοπύλες μωρέ;;;;; Πόσο μυαλό θέλει πια;;;
  Σκεφτείτε αναβίωση της εκπαίδευσης του Μεγαλέξανδρου και των συντρόφων του στην Μίεζα!!! Σχολεία μιας εβδομάδας όπου οι σπουδαστές θα δέχονταν από μαθήματα Φιλοσοφίας μέχρι ιππασίας και Παγκρατίου!! Θα μελετούσαν σε πάπυρους, θα ντύνονταν, θα έτρωγαν, θα κοιμόντουσαν όπως τότε! Χωρίς καμία σύγχρονη άνεση!!
  Σκεφτείτε μια πλήρη αναστήλωση της Αρχαίας Ολυμπίας.. Από τα στάδια μέχρι το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία!

  Μα σκεφτείτε ακόμα και κάτι πιο τρελό..! Πλήρη αναστήλωση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, από τον Παρθενώνα μέχρι το Δημόσιο Σήμα..!!!! Πλήρης αναστήλωση όλων των ναών!! Να έχεις φοιτητές Φιλοσοφίας να αγορεύουν στον Άρειο Πάγο! Περιπατητική Σχολή, Κήπος Επίκουρου, Ακαδημία, βάλε και έναν εύστροφο τύπο μέσα σε ένα πιθάρι.. Να επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε πεζούς και άλογα! Αναβίωση των Παναθηναίων! Των Μυστηρίων της Ελευσίνας, που όσο και κατά προσέγγιση να ήταν, πάλι θα ήταν μαγνήτης για το κοινό!! Του Μαντείου των Δελφών!!!

 
Τι να σκεφτώ, χάνομαι.. Να μιλήσω για Φαιστό και Κνωσό;;; Για Βεργίνα και Αμφίπολη;;; Για Δήλο, Επίδαυρο, για το περίφημο αμφιθέατρο στην Κω μόνο για γιατρούς χωρητικότητας 2.500 θέσεων;; Σήμερα δεν υπάρχει Πανεπιστημιακή σχολή τέτοιας δυναμικότητας, εκεί όμως δίδασκε ο μέγιστος Ιπποκράτης.! 
  Άραγε είναι αδύνατα όλα αυτά; Καθόλου.. Η πρόθεση αρκεί. Αν εγώ τα σκέφτηκα όλα αυτά με το μικρό μου μυαλό, κάποιοι άλλοι μπορούν σίγουρα να το κάνουν πολύ καλύτερα. Βάζω μάλιστα στοίχημα πως οι χορηγοί θα σφάζονταν στην ποδιά του υπεύθυνου..! Το αποτέλεσμα; Πακτωλοί χρημάτων για τα ταμεία, σε μια Εθνική Κυβέρνηση αυτά θα επενδύονταν όπως θα έπρεπε, και ασφαλώς χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.!
  Ξέχασα βέβαια μια μικρή λεπτομέρεια..
 Καμία από τις Ένδοξες προαναφερόμενες σελίδες μας δεν γράφτηκε επί Δημοκρατίας!!!
  Εκτός από τον αδελφοκτόνο Πελοποννησιακό Πόλεμο…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π